La secció primera de l'Audiència de Palma ha citat a Iñaki Urdangarin, Diego Torres i l'expresident balear, Jaume Matas, perquè compareguin davant el tribunal aquest dimecres entre les 9.00 hores i les 14.00 hores per lliurar-los l'ordre de presó.

La citació es produeix després que la Sala penal del Tribunal Suprem hagi confirmat la condemnes de presó per als tres pel cas Nóos.

Les magistrades Samantha Romero, Rocío Martín i Elionor Moyà, components del tribunal que va jutjar i condemnar a Urdangarin, Torres i Matas en primera instància, han remès un requeriment personal als tres perquè compareguin a la seu judicial de Palma.

El marit de la infanta Cristina, que actualment resideix a Suïssa, ha estat condemnat a 5 anys i 10 mesos de presó després de rebaixar-se la seva pena en cinc mesos; sobre el seu antic soci ha recaigut una pena ferma de 5 anys i 8 mesos, 2 anys i 10 mesos menys de la condemna inicial; la condemna de 3 anys i 8 mesos de reclusió per a l'expresident balear i exministre ha estat ratificada en la seva totalitat.

El tribunal sentenciador del cas Nóos ordenarà als tres que ingressin a la presó en un termini que pot oscil·lar entre els 5 i els 15 dies.

A Urdangarin li cap la possibilitat de presentar un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional, tot i que fonts judicials indiquen que aquest tràmit no suspendria l'execució de la pena ni demoraria l'ingrés a la presó.

El cunyat del Rei podrà ingressar a la presó que triï si es presenta voluntàriament, perquè la normativa penitenciària estableix que qualsevol persona condemnada que es trobi en llibertat pot acudir a qualsevol instal·lació penitenciària d'Espanya, on haurà de ser acollit obligatòriament.

Sigui quina sigui la presó on vagi, el normal és que passi per tots els tràmits del primer ingrés. Se li farà una fitxa i serà reconegut pel servei mèdic, a més de ser entrevistat per un equip multidisciplinari format per treballadors socials i psicòlegs que el s'avaluaran.

Com és habitual, el pres passarà la primera nit en el mòdul d'ingressos i després se li traslladarà al mòdul més adequat. Probablement, i donades les seves característiques, al conegut com "de respecte", on l'intern, al qual es classificarà en segon grau, accepta unes normes de comportament i higiene i d'organització de la vida diària en aquesta instal·lació.

De totes maneres, la presó pot analitzar si la presó que ha triat Urdangarin és la més apropiada i, acollint-se a l'article 75 del Reglament penitenciari, Institucions Penitenciàries pot decidir canviar-li de centre si considera que la triada pel condemnat no és la idònia per salvaguardar la seva seguretat.

En la mateixa sentència donada a conèixer aquest dimarts, el Tribunal Suprem rebaixa la condemna a l'exsoci d'Iñaki Urdangarin, Diego Torres, de 8 anys i mig a 5 anys i vuit mesos de presó, mentre que ha mantingut la pena a l'expresident del Govern de Balears Jaume Matas de 3 anys i vuit mesos de presó.

Urdangarin va utilitzar "la seva privilegiada posició"

En la sentència, el Suprem avala un dels principals arguments en què l'Audiència de Palma va fonamentar la sentència del cas Nóos i ha sentenciat que Iñaki Urdangarin va utilitzar el "trampolí de la seva privilegiada posició" per aconseguir el "submissió" de l'expresident balear Jaume Matas als seus interessos.