Alimentació i hostaleria
diaridegirona.cat >Alimentació i hostaleria>

L'alta restauració arriba a les llars

L´alta restauració arriba a les llars

Les empreses presenten al Saló de Gurmets les principals novetats del sector alimentari com els ous a baixa temperatura

02-05-2017TuentiMeneame

EFE/DDG | BRUSSEL·LES Un ou cuinat a baixa temperatura perfecte per fer veure a casa que es domina aquesta tècnica, pols de pop per donar un toc d'alta cuina a una beixamel i «mochis» ultracongelats que estalvien l'esforç d'elaborar aquestes postres japonès són algunes de les novetats que es van poder veure a la 31 edició del Saló de Gurmets.

Entre les novetats destaquen els ous cuinats a baixa temperatura de Granja Campomayor (Lugo), «pensats tant per a ús domèstic com per a hostaleria», explicava Maria Varela, destacant l'avantatge que suposa «portar l'alta restauració a casa».
L'ou, que procedeix de gallines camperes i es vendrà refrigerat en envasos de sis unitats, està cuinat a baixa temperatura i només s´ha de submergir-lo en aigua calenta 50 segons per gaudir de la seva melosa textura en un plat digne de restaurant amb estrella Michelin.

L'empresa d'Almeria Maresiccus presenta al Saló de Gurmets la seva pols de pop, feta a partir del octòpode deshidratat i que «concentra tot el seu sabor i la seva olor», apuntava María José Alcázar, la gerent de la companyia. «Serveix per donar un toc diferent i molt marí a una paella, un risotto, uns raviolis, una beixamel o una vinagreta», recomanava Alcàsser, que reconeixia que «hi ha moltes proves i molta feina» darrere d'aquest nou producte.

Des d'Alacant arriben uns «mochis», un dolç típic japonès de massa esponjosa amb diferents farcits, que es venen ultracongelats i no necessiten cap tipus de preparació a casa per gaudir-los.

També tenen un toc oriental les olives, de l´estil camamilla fina amb algues wakame, nori i dulse de la Sabrosita, una empresa familiar de l'Aljarafe sevillà que ha decidit «aprofitar la moda del sushi i els avantatges de les algues, plenes de vitamines i minerals», comentava Cristina Rodríguez. «Estan sent molt populars; som una empresa que sempre ha fet olives i hem decidit innovar, fer coses diferents», va afegir.

La colatura o salmorra d'anxova, tan apreciada pels cuiners italians, es comercialitza per primera vegada a Espanya gràcies a El Capricho, que aprofita així un subproducte de l'elaboració d'anxoves, que, si s'escau procedeixen exclusivament del Cantàbric.

«És el famós umami, té tota l'essència i el sabor de l'anxova, ja que d'un barril de 250 quilos d'anxoves surten uns deu litres de salmorra. Té múltiples usos en cuina, com demostra Ricard Camarena», cuiner amb una estrella Michelin al restaurant que porta el seu nom a València, explicava el gerent de l'empresa, José Luis Iglesias. La diferència entre el seu salmúria i la colatura italiana és «que ells maduren les anxoves una mitjana de tres mesos i nosaltres un any llarg», matisava.

El món dels aperitius també es modernitza, incorporant diferents sabors a una cosa tan habitual com les patates fregides. Amb gust a xocolata, amb caviar vermell, tòfona negra, gerd i pebre vermell, oliva negra, pollastre al pebre vermell o a la llimona i pebre són algunes de les propostes que des de Múrcia porten Rubio i Pijo, dues marques dels mateixos propietaris, que a més contribueixen amb el cinc per cent dels seus beneficis a causes socials.

Sobre un producte tan tradicional i tan espanyol com el safrà innova La Melguiza, que elabora olis aromatitzats, sabos, sals, patés de formatge, d'ibèric i d'ànec, a més de nous cosmètics i llaminadures per a adults com els núvols de safrà, tots ells amb aquests pistils.

«Fugim de la paella, perquè el safrà té moltíssims més usos gastronòmics i fins i tot cosmètics. Només fem servir safrà d'Espanya, de segell ecològic de Terol i amb DO de La Manxa», destacava Marta Huerva, la seva propietària.

Aquestes són només algunes de les 1.300 novetats que es van presentar en el Saló de Gurmets, entre les quals també hi havia perles de sal de Namíbia o sal dolça d'Utah (EUA), bombons de cervesa, polvorons i alfajores de pistatxo, melmelades per a tots els gustos, botifarra vegetal o olis especiats per viatjar a Índia, Marroc, Índia, Mèxic i els Estats Units sense sortir de la cuina.