Alimentació i hostaleria
diaridegirona.cat >Alimentació i hostaleria>

Les vendes d'aliments ecològics es multipliquen per vuit en deu anys

Les vendes d´aliments ecològics es multipliquen per vuit en deu anys

La superfície de producció ecològica augmenta un 22,24% a Girona, superant les 35.000 hectàrees, i ja és la segona província catalana amb més terreny

02-05-2017TuentiMeneame
El supermercat Veritas ofereix productes ecològics.
El supermercat Veritas ofereix productes ecològics.. MARC MARTÍ.

ACN/DDG | BARCELONA Les vendes d´aliments ecològics es van multiplicar per vuit a Catalunya entre el 2005 i el 2015, any en què es van facturar 401 milions d´euros, segons un informe presentat pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) i la conselleria d´Agricultura.

El creixement més important es troba en les últimes dades recollides el 2015. Respecte a l´any anterior, la facturació va incrementar-se un 37,8%. Paral·lelament, el creixement del sector agrícola ecològic també es troba reflectit en la superfície de producció que, l´any 2016, va créixer un 21,1% en relació a l´any anterior i ja arriba a les 170.000 hectàrees. De la superfície destinada a cultius, un 40% es dedica a la vinya, que va augmentar un 18% la seva producció el 2016.

En relació a les vendes, el president del CCPAE, Daniel Valls, va destacar, en la presentació de l´informe la setmana passada, que els dos sectors que més van facturar el 2016 van ser el de la comercialització i la distribució i el vitivinícola, amb 96 i 62 milions, respectivament. Pel que fa a la destinació de les vendes, la major part dels productes es van quedar a Catalunya (45%), mentre que un 24% dels productes es van destinar a països de la Unió Europea, un 18% a l´Estat i el 13% restant a països de fora la Unió Europea.

Creixement d´operadors
Durant l´any 2016, es va produir un increment del 7,43% d´operadors inscrits respecte a l´any anterior, arribant a 3.200 a Catalunya. Per tipus d´activitat, els operadors que més van créixer van ser els importadors (17,46%), seguit pels comercialitzadors (10%). La demarcació de Barcelona amb un augment del 8,42% d´operadors, és la que va incrementar més el 2016 aconseguint 1.223 operadors, seguida per la demarcació de Tarragona que, amb el creixement del 8,38%, ja compta amb més de 776 operadors.

Pel que fa a la superfície de producció ecològica, ha crescut un 21,1% el 2016 en relació a l´any anterior, i ja reuneix més de 170.000 hectàrees inscrites per gairebé 2.000 productors. La demarcació de Lleida és la que té més superfície (86.000 hectàrees) i també és la que més ha crescut en el darrer any (23,21%). D´altra banda, destaca la demarcació de Girona, que amb un creixement del 22,24% se situa com la segona més important amb més de 35.000 hectàrees.

Els cultius
De la superfície destinada als cultius, un 40% es dedica a la vinya, que ha augmentat un 18% la seva producció el 2016 respecte a l´any anterior. Valls va ressaltar que la vinya ecològica és un «sector motor», ja que representa el 21% de la vinya catalana. El segon sector d´agricultura ecològica més important del país són les oliveres (23%), seguit pels cereals i lleguminoses per a gra (16%).

Un sector per explotar
La ramaderia aconsegueix un lleu creixement de les explotacions (5,16%) que arriben a les 843. El president del CCPAE va explicar que des de fa molts anys a Catalunya, la majoria de les exportacions són de vaquí de carn (51%), d´oví de carn (13%) i de cabrum de carn (10%).

Paral·lelament, en els últims anys, ha començat a créixer la producció d´ous que, respecte al 2016, ha augmentat gairebé un 60% i ja compta amb 54 explotacions.

Per tal de fomentar la ramaderia ecològica, la consellera d´Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, va informar que el Departament d´Agricultura crearà la setmana vinent un grup de treball amb l´objectiu de poder identificar les problemàtiques específiques d´aquest sector i proposar mesures d´actuació.

Noves línies de treball
La consellera d´Agricultura va destacar diferents actuacions que fomenten la producció i el consum de productes ecològics, com ara la «setmana bio» que tindrà lloc del 3 al 9 de juny amb més de 235 activitats arreu de Catalunya, així com les ajudes a la recerca aplicada a universitats i centres de recerca per fer innovació en el sector.