Coneguts també com a esclata-sang, vinader o rovelló de solell, els rovellons formen part de la família de les russulàcies. Tenen un barret de 4 a 18 cm de diàmetre (de jove convex, amb el temps aplanat fins que agafa forma d´embut) i el seu color és variable, oscil·lant entre tonts ataronjat, vinosos, rosats i verdosos.

De peu cilíndric, rabassut i dur però molt trencadís, els rovellons tenen una carn ferma, de color blanquinós, excepte a prop de la superfície, on forma un rivet vermellós. La sang o làtex és de color vinós i el seu gust és lleugerament amarg.

És important no confondre els rovellons amb la lletraga, esclata-sang de llet o lleterola (Lactarius chrysorrheus), bolet no comestible, aparentment com el rovelló però més petit i amb un color més clar i que quan es trenca en surt llet blanca.

El rovelló és un bolet que créix en pinedes -boscos de pins- i també formacions avetoses, sobretot de la regió mediterrània, sobre tota mena de sòls (preferiblement aquells poc àcids). Cal buscar-lo en llocs calorosos i sobretot en boscos assoleiats. Si en vols saber més coses fes clic aquí: on trobar rovellons?

També pots consultar la nostra secció de receptes amb bolets per saber com treure el màxim partit dels rovellons a la taula.