Des de Protecció Civil se subratlla que els motius més habituals pels quals els boletaires es desorienten solen ser el desconeixement de la zona i del terreny, i les condicions meteorològiques adverses, especialment la boira.

També es recorda que, si bé és una activitat que es fa en grup, un cop al lloc, la gent acostuma a separar-se i, si no es coneix la zona, és fàcil desorientar-se. Tot i que el perfil de boletaires perduts comprèn totes les edats, la majoria oscil·len entre els 60 i 80 anys.

Per aquest motiu, des de Bombers han volgut recordar un seguit de consells als boletaires:1 · Planificar bé la sortida: comprovar la previsió meteorològica i estudiar la zona si no la coneixes

2 · Portar bon equipament, menjar i aigua. La roba de colors vius facilitarà la localització si et perds

3 · Portar mapes i sistemes tecnològics (GPS, mòbil, etc. ). Podràs orientar-te i trucar al 112 si et perds

4 · No vagis sol i manté el contacte visual i/o verbal amb qui t'acompanya5 · Adapta l'activitat a la teva condició física i edat. Evita zones abrubtes i amb risc de caiguda6 · Pren punts de referència per orientar-te: camins i corriols, barrancs, el lloc on has deixat el cotxe, ...7 · Recorda que la tardor i l'hivern es fa fosc aviat. Planifica la tornada abans del capvespre amb marge per a imprevistos.

Una federació de boletaires

Els Bombers han explicat que, a diferència de la gent que usualment fa muntanya, els boletaires no solen pertànyer a cap associació ni federació i, per tant, no tenen cap assegurança que cobreixi el rescat. Tot i que no s'ha cobrat mai cap salvament a un boletaire, recorden que el cost de fer un rescat és molt elevat.

"Heu de pensar que, en el moment que encenem les turbines de l'helicòpter, el cost per hora és de 3.000 euros i a, a partir d'aquí, el cost va sumant", han explicat. A més, han subratllat que, el fet de tenir efectius pendents d'un rescat, pot fer minvar la intervenció d'una altra actuació.

Pel fet de pagar per buscar bolets, consideren que és positiu sempre que els diners recaptats s'inverteixin en gestió forestal.