Una de cada 150 persones és celíaca a Espanya encara que es calcula que aquesta intolerància al gluten del blat, l'ordi i el sègol també afecta altres 400.000 que no ho saben, segons la FACE, la Federació d'Associacions de Celíacs d'Espanya.

Les persones celíaques tenen una atròfia de les vellositats intestinals que evita l'absorció dels aliments i els nutrients i l'únic tractament és consumir aliments sense gluten. Però quant costen els aliments lliures de gluten?

Aproximadament, omplir la nevera amb productes bàsics als celíacs els costa 126 euros més al mes que a la persones sense aquest tipus d'intolerància. A l'any es converteixen en 1.529 euros de més. Una despesa extra d'aquests malalts han de sufragar de la seva butxaca, ja que no reben cap ajuda estatal.

Espanya és de fet un dels pocs països europeus que no dóna cap ajuda a les persones celíaques. Al Regne Unit per exemple els aliments sense gluten són gratuïts fins als 16 anys i a partir dels 65; a França s'ajuda amb 45 euros mensuals als adults celíacs; a Dinamarca els ajuts arriben fins als 200 euros al mes ia Itàlia, per exemple, reben 140 euros al mes.

Cadenes de supermercat conscienciades

La veritat és que cada vegada més supermercats es preocupen per tenir a les prestatgeries productes sense gluten. A més, diverses cadenes com Mercadona, Lidl o Carrefour han llançat ia les seves pròpies marques blanques d'aquests productes. De fet, Carrefour ha creat al setembre una campanya en què oferia productes bàsics sense gluten a un euro, en els quals s'inclouen pastes, xocolates, galetes, pa, etc.

Menjar fora de casa sent celíac

Un dels majors problemes amb què es troba el celíac és el de menjar fora de casa. Fins ara els intolerants havien d'anar a restaurants de confiança i explicar-los el seu problema per assegurar-se que cap ingredient del seu plat contindria traces de gluten o netegessin a consciència, per exemple, la planxa abans de passar el seu filet.