Quins efectes fiscal tindrà la dissolució i liquidació de las societats civils?

- Exempció del ITP I AJD.

- No s'acreditarà l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbanna (IVTNU) en ocasió de les adjudicacions als socis d'immobles de naturalesa urbana. En la posterior transmissió s'entén que aquests van ser adquirits en la data en què ho van ser per la societat que s'extingeixi.

En l'IRPF, IS i l'IRNR dels socis només es tributarà en el moment de la liquidació quan es percebi diners o crèdits, en un altre cas es difereix la tributació al moment en què es transmeten els altres elements que hagin estat adjudicats al soci. Així:

V. adquisició + V. titularitat + deutes adjudicats - crèdits i diners adjudicats = Resultat

Resultat <0 El seu import serà guany patrimonial o renda i la resta d'elements adjudicats que no són rèdits ni diners, tindran valor d'adquisició 0.

Resultat = 0 No hi ha guany ni pèrdua patrimonial, ni si és el cas renda. A més la resta d'elements adjudicats que no són crèdits ni diners, tindran valor d'adquisició 0.

Resultat> 0 No hi ha guany ni pèrdua patrimonial, ni si és el cas renda, i el resultat positiu es distribuirà entre la resta d'elements adjudicats, no crèdits ni diners, en funció del valor de mercat que resulti del balanç final de liquidació de la societat que s'extingeix.

En la posterior transmissió s'entén que aquests van ser adquirits en la data en què ho van ser per la societat que s'extingeixi.

Si no s'acordés la dissolució i liquidació o no es compleixen els terminis, la societat civil té la consideració de contribuent de l'Impost sobre Societats d'1 de gener de 2016 i no és aplicable l'esmentat règim d'atribució de rendes.