Acabo de llegir la informació sobre l'informe de l'OMS respecte als aliments processats i curats. Uns quatre dies a la setmana el meu sopar és pa amb tomàquet i embotit (fuet, lloganissa, pernil serrà). És excessiu?

S'ha fet públic molt recentment un informe tècnic de l'Agència Internacional per la Investigació del Càncer (IARC), integrada a l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que recull l'evidència actual que relaciona estretament els productes de xarcuteria (carns processades) amb un risc elevat de patir càncer, principalment colorrectal. Per la seva part, diversos estudis han anat observant també l'associació entre les sals de nitrats i nitrits presents també en aquest productes i el risc de patir càncer d'estómac (per la generació de nitrosamines a nivell gàstric). Tot i això, de moment, aquesta relació no és tant concloent.

Segons la nota de premsa feta pública, i a falta de la publicació de l´informe tècnico-cientific, s´anuncia que el risc de patir càncer colorrectal depèn de la ració diària consumida: per cada 50 grams consumits a diari s'incrementa el risc en un 18%. I el motiu d'aquesta associació és degut a la presència i/o generació de certs components químics en el seu processat i cocció (nitrits i hidrocarburs aromàtics) amb una funció carcinogènica.

Llavors, emparant-se en el patró dietètic mediterrani i en les recomanacions de les societats científiques nacionals i internacionals, no s'hauria de consumir més d'una ració de derivats carnis a la setmana (incloent tants els productes crus-curats com els cuits), a considerar per tots els àpats del dia.

El consell és buscar alternatives també convenients i ràpides de preparar pels sopars de la setmana; i que un plat únic pugui ser la solució, si es precisa així. Exemples serien les amanides completes, cremes, plats caldosos tipus potatges, remenats, receptes fetes al forn, etc.