És contraproduent la llet de vaca?

Beure llet de vaca no és gens contraproduent, ni a nivell fisiològic ni nutricional; en excepció que es pateixi al·lèrgia a les proteïnes de la llet.

Ara bé, si ens preguntem si és realment essencial prendre llet, la resposta és que la llet l'hauríem d'observar com un aliment més de la nostra dieta (simplement com això). I, si en forma part, en tot cas és important que no sigui excedent ni en quantitat ni en freqüència (en altres societats occidentals, com els països anglosaxons i nord-europeus, arriben a consumir productes lactis de forma excedent).

Lligat al nostre patró dietètic mediterrani (i que la major part de la població està deixant tan de banda), es té més en compte als derivats lactis tradicionals: els iogurts, els formatges, recuit i mató i altres llets fermentades, que pròpiament la llet. Bàsicament per la climatologia de la zona i la tecnologia alimentaria apresa al llarg dels segles a la nostra regió. I, per això, en la globalitat, per aquest grup d´aliments, s'acaba recomanant unes racions diàries del conjunt de lactis, en base als requeriments nutricionals, que difereixen en funció de cada etapa i estat fisiològics:

· infants de 4 a 8 anys: 800 mg/diaris, que poden ajudar a cobrir-los unes 2 a 3 racions,

· nens i adolescents de 9 a 18 anys: 1.100 mg/diaris, i que poden ajudar a cobrir-los el consum d'unes 4 racions de lactis,

· adults de 19 a 50 anys: 800 mg/dia, cobrint-los amb ajut de 2 racions diàries de lactis,

· dones a partir de 51 anys: 1.000 mg/dia, amb unes necessitats incrementades que hi ha d'ajudar la ingesta augmentada de 3 racions de lactis,

· dones en etapa de gestació i alletament: 1.200 mg/dia, amb uns requeriments incrementats que suposa la necessitat d'incrementar el consum de lactis a unes 4 racions.

I el consum necessari d'aquest grup d'aliments s'explica perquè només una ració de lactis (és a dir 1 got de llet d'uns 250 mL o de 2 iogurts) ens aporta 350 mg de calci. I per tant, ja ens cobreix entre el 32 i el 44% dels requeriments de calci que necessitem a diari; tot en funció del col·lectiu poblacional i segons requeriments indicats. Llavors, per això es recomana consumir unes 2-3 racions de lactis, i 4 en etapa de gestió i alletament, per assumir prop de la totalitat dels requeriments diaris de calci. Cal però esmentar que hi ha també altres aliments que ens n'aporten: fruits de closca i llavors oleaginoses, llegums, verdures de fulla verda i peixos petits consumits amb les seves espines (sonsos i sardinetes, per exemple).

Però per a poder substituir una tassa de llet, i per equivalències de contingut de calci, hauríem de consumir 254 g de sardinetes, o bé 200 g en cru (que són uns 400 a 500 g en cuit) de llenties per exemple; o bé 141 g de fruits de closca i llavors oleaginoses, o 407 g d'espinacs. Quantitats una mica massa desorbitades (pel consum diari). Per això s'entén que, tot i que una dieta exempta de llet i derivats lactis podria arribar a cobrir les recomanacions de calci, la majoria d'estudis coincideixen en que l'eliminació total d'aquest grup d'aliments dificulta poder cobrir adequadament les ingestes d'aquest mineral en tots els grups d'edat; com també d'altres nutrients essencials com el fòsfor i les vitamines B2, B3 i B12, de les quals la llet i els derivats en són una font dietètica important.

Si es pateix una certa maldigestió a la lactosa, i un got de llet provoca dolor abdominal, flatulències o diarrea, només cal substituir la llet convencional per llet sense lactosa, o bé derivats lactis fermentats (que es toleraran millor segons grau de maldigestió).