He llegit això que el consum de carn processada pot augmentar el càncer de colon. Jo menjo sovint molts francfurts i carn de dubtosa preparació. Què puc fer per canviar aquest costum i frenar aquest perill? Gràcies.

Efectivament. Són diversos els estudis que en aquests últims 20 anys han anat evidenciat una relació entre la ingesta excessiva de carn vermella i el risc de patir càncer. Recentment l'Agència Internacional per la Investigació del Càncer (IARC), integrada a l'Organització Mundial de la Salut (OMS), ha fet públic, al passat dilluns 26 d'octubre de 2015, amb una nota de premsa, el nivell d´evidència de grau 1 de la relació entre el risc de patir càncer colorrectal i el consum de carn processada (tipus derivats carnis crus-curats, cuits, bacon, salsitxes i altres productes derivats de la carn). I que, per altra banda, el grau d´evidència (la solidesa científica) de la relació entre el consum de carn vermella i el risc de patir càncer és de tipus grau 2A (és a dir, amb una evidència científica més limitada). La informació simplement posa a la veu pública quelcom que els estudis científics havien anat observant.

Aquest grau d´evidència de la relació causa-efecte no avalua si el risc de patir càncer per part d´una persona és gran o petit (generalment és petit). I aquest risc també depèn de molts altres factors.

A falta de la publicació de l´informe tècnico-científic, la nota de premsa també inclou una conclusió: la probabilitat de patir càncer incrementa a mesura que s'augmenta la ració diària consumida de carns vermella i els seus derivats processats: s'estima que per cada 50 grams de carn consumida al dia s'incrementa en un 18% el risc de patir càncer colorrectal.

Dins el grup de les carns vermelles tenim la de vedella, porc, xai i poltre, entre altres de mamífers. Les recomanacions dietètiques, des de fa anys, és de consumir-ne màxim 1 ració setmanal, entenent que la quantitat hauria de ser de màxim 125 grams (grandària d'una hamburguesa comercial, gran com el palmell de la mà) per aquest grup d'aliments (atenent al patro dietètic mediterrani).

El consell és limitar-ne el consum setmanal a allò indicat. Substituint la carn en general per peix (tant blanc, com semigràs i blau, equitativament), per altres productes de la pesca, i per ous, tant als dinars com als sopar. Per la seva part, es recomana consumir la carn blanca per cobrir just 3 dinars i/o sopars a la setmana, amb unes racions de fins 150 grams.