Hola. Voldria unes pautes per a millorar la meva pressió arterial, sóc hipertensa i a banda de tindre cura amb la sal, m'agradaria conèixer tipus d'aliments que puguen ajudar-me a mantindre-la en límits baixos. Gràcies.

Les recomanacions actuals de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) és d'un consum diari de màxim 5 grams de sal (equivalent a 2 grams de sodi). El motiu de la restricció és que la hipertensió arterial és un dels factors de risc de les malalties cardiovasculars. Ara bé, aquesta quantitat màxima de sal (que equival a una cullerada de cafè) no només inclou la que podem addicionar a l'hora de cuinar i servir el plat, que pot representar el 20% de la ingesta de sodi. També inclou la present als aliments frescos (no processats, en forma de sodi), que pot sumar fins un 12%, i la "sal invisible" (la continguda als aliments processats i la que ens afegeixen al restaurant quan mengem fora de casa).

Aquesta "sal invisible", que sol ser entre un 70 i 80% de la consumida al dia, és realment la que hem de reduir. I es pot fer bàsicament reduint el consum de certs aliments processats industrialment (en aquest ordre, pel seu contingut de sodi/sal): derivats carnis (els crus-curats i els cuits), pans industrials, certs derivats lactis (tipus formatges), productes de la pesca, plats preparats, sopes i cremes comercials, rebosteria, galetes, cereals d'esmorzar, aperitius salats, mantega i margarina.

A casa, podem reduir la sal d'addició utilitzant per condimentar espècies i herbes aromàtiques, all i julivert, ceba, sucs de cítrics, brous casolans, vinagre i oli.

Els estudis epidemiològics han observat que si tan sols es reduís la ingesta de sal en 3 grams diaris (actualment se n'està consumint uns 10 grams diaris de promig a la població espanyola), es podria reduir la pressió arterial màxima en 2,5 mmHg i, la mínima, en 1,4 mmHg. I molt possiblement amb aquesta reducció s'assoliria la normalització dels valor, sent dins els clínicament acceptables.