Menjo poca fruita. Bàsicament plàtans, mangos i pomes (grany). Faig bé amb tan poca cosa?

Dins els grups d'aliments considerats saludables (pels seu contingut nutricional) és important intentar tenir una bona varietat dels diferents tipus. Per una banda, per no caure en la monotonia dietètica, i que això comporti una manca d'apetència a mig termini pel seu consum diari.

En el cas de la fruita tenim una enorme varietat, tant d'autòctona i estacional com de les tropicals. I seria bo aprofitar-la. Cada tipus de fruita té diferents tipus de dolçor i acidesa que les fan úniques, a més de coloracions i la textura.

Observant-ho des del punt de vista fisiològic, la varietat és important si es consideren les substàncies presents amb funció antioxidant a les diverses fruites (a més de la vitamina C). És a dir, els seus pigments. En funció del seu color abunden uns o més els altres. I és una condició que cal que es consideri per l'efecte preventiu de diverses malalties causes per radicals lliures. I d'aquí considerar també la seva freqüència de consum i racions.

A nivell nutricional, cal considerar que la càrrega de nutrients varia de consumir-les dins la seva estacional o fora d'ella. Si es té en compte aquest factor, ens aprofitarem més o menys del seu contingut principalment de vitamines i antioxidants. Per saber més al respecte, es pot consultar aquest calendari anual de fruites.

En aquest es pot observar que, per exemple, el mango i les diferents varietat de pomes són estacionals. Per tant, la resta de l'any estem consumint aquestes fruites amb un menor contingut de nutrients. I, mentrestant, ens podríem aprofitar d'altres que estiguin a la seva estacionalitat pròpia. Cal ser agosarat/da en provar els diferents aliments (fruites, en aquest cas), les vegades que facin falta, i en diferents preparacions culinàries (en macedònia, en compota, al forn, en batuts, en confitura casolana, etc.), per poder incrementar gradualment la varietat i les racions diàries. És a dir, que gran part de la resta de fruites deixin de ser aversions alimentàries conscients. En definitiva tocaria tornar a fer el mateix que se'ns va fer quan érem nadons i nens petits, per a poder anar incorporant diferents tipus d'aliments saludables a la nostra dieta.

Altre aspectes a considerar és quantes racions de fruita es consumeixen al dia. Amb aquesta poca varietat, i com s'indica, segur que no se n'arriba a consumir mínimament 3 racions, de 150-250 grams cadascuna. Caldria que sí s'hi arribés, amb el conjunt de varietats de fruita.