Menjo dos paquets de xocolata (70% cacau) a la setmana. És massa?

Tot i que sigui xocolata bastant alta en contingut de cacau, no és de menysprear el seu contingut en sucres afegits (en funció de la marca); i que dues tauletes a la setmana són uns 200 grams (i possiblement 300 grams segons marca). Cada 100 grams aporten un mínim de 500 Kcal. Desconec quan es tarda a menjar cada tauleta de xocolata. És a dir, si es menja una en un sol dia o es van distribuint. En tot cas, per a fer una comparativa: si es consumeix tota una en un sol dia, s'està menjant en xocolata una quarta part del què hauria de consumir una persona adulta en el seu pes saludable en tot el dia. I per comparar amb un àpat, la tauleta aportaria tantes quilocalories com un sopar complet.

El cacau té certs beneficis:

1) els seus flavonoides tenen una funció antioxidant i anticoagulant, i per tant de prevenció del risc cardiovascular.

2) la teobromina té una lleu funció estimulant del sistema nerviós.

3) el magnesi, ansiolítica.

4) la feniletilamina està relacionada amb l'efecte plaent, de relaxació i la sensació de benestar, creats amb l'alliberació d'endorfines amb el consum de cacau.

5) l'àcid gras més abundant al cacau, l'esteàric, tot i ser saturat, s'ha observat que no incrementa el LDL-c (el colesterol dolent) en sang. Tot al contrari, s'ha observat com un consum de cacau o xocolata negra pot influir en la disminució del colesterol total i LDL, i no afecta al colesterol HDL (el colesterol bo).

Però, a banda d'aquests beneficis, tot aliment (i la xocolata no és una excepció) s'ha de consumir en moderació. Una raó és la seva densitat calòrica (més de 500 Kcal cada 100 grams) i el risc que pot portar el seu consum a un excés de pes, si suma a la resta de dieta per suposar un extra calòric continu. L'altra raó és que és un aliment cariogènic (s'adhereix molt a l'esmalt de les dents, per la seva textura), i requereix d'higiene bucal després del seu consum per evitar el risc de patir càries.

La moderació en el seu consum, si se'n desitja consumir a diari, és de fer-ho d'uns 8 grams aproximadament (que seria l'equivalent a 1 rajola). Es considera, però, segons les pautes alimentàries, un aliment de consum setmanal, sent-ne la ració més adequada d'uns 20 grams màxim (una cinquena part d'una tauleta). En aquest cas, s'estaria consumint prop d'unes 100 Kcal.

Per últim, caldria entendre una cosa: menjar més correctament no és qüestió de prohibir el consum de certs aliments; sinó aprendre a conèixer i avaluar la part qualitativa dels aliments. És a dir, quins nutrients o components ens aporten que poden beneficiar o perjudicar la nostra salut. Per exemple, abans s'ha indicat que el cacau conté flavonoides, amb una funció antioxidant. Aquests mateixos compostos estan presents a fruites i verdures/hortalisses. I a més a més aquests vegetals contenen fibra, vitamines i minerals varis. Per tant, si això se sap, s'anirà consumint una major varietat d'aliments, donant el pes a la dieta que toca a cadascun, i no només ens centrarem en uns pocs.