Molts dietistes, d'entrada, aposten per eliminar làctics i productes amb gluten. Què li sembla?

D'entrada, si aconsellen excloure de la dieta els lactis i els cereals i els seus derivats amb gluten, sense una patologia o alteració fisiològica que així ho requereixi, és que no duen ser Dietistes-Nutricionistes. És a dir, no deuen ser titulats universitaris en Dietètica i Nutrició Humana (que per llei és l'únic professional sanitari capacitat i format per a prescriure pautes d'alimentació a població sana i amb patologies, segons la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d'ordenació de les professions sanitàries - https://www.boe.es/boe/dias/2003/11/22/pdfs/A41442-41458.pdf.

En el cas dels lactis, no s'haurien d'excloure de la dieta:

- si hi ha aversió a la llet o a algun derivat lacti. En tot cas, caldria intentar complir les racions recomanades en funció del grup d'edat amb la resta d'aliments del grup.

- si hi ha un cert grau de maldigestió a la lactosa. Caldria prendre llet i derivats lactis sense lactosa o baixos en contingut de lactosa (tot depenent del grau d'intolerància), i també excloure productes processats on s'afegeix lactosa com a additiu alimentari.

- si es té al·lèrgia a les proteïnes de la llet de vaca. En aquest cas sí caldria excloure productes del mercat on aquestes proteïnes hi estiguin presents. I els lactis per suposat.

En tot cas, cal considerar que si de primeres s'eliminen la presència de llet i els seus derivats de la dieta, és molt possible que no es cobreixin els requeriments diaris de calci. Prenent les racions recomanades d'aquest grup d'aliments, cobrim del 55-70% del calci que necessitem a diari. El resta de percentatge es cobreix amb fonts alimentàries considerades "secundàries". A més, això dificultaria poder cobrir adequadament les ingestes d'altres nutrients essencials, com el fòsfor, i les vitamines B2, B3 i B12 de les quals la llet i els derivats en són una font dietètica.

Pel que fa al consum de cereals i aliments que contenen gluten, la seva exclusió només es pot considerar, a dia d'avui, si es pateix malaltia celíaca, al·lèrgia a les proteïnes del blat i la sensibilitat al gluten no celíaca. Són tres trastorns que, per a millorar la simptomatologia associada, requereixen de l'eliminació dels aliments que en contenen.

Els cereals (i preferiblement en format integral) haurien de formar part de la base de la nostra dieta (indistintament de si contenen gluten o no). El gluten és un conjunt de proteïnes, la fracció més abundant d'elles als cereals, i cal considerar que aquest grup d'aliments és una de les principals fonts de proteïnes d'origen vegetal.

Sense diagnòstic que es pateix una d'aquestes patologies indicades, no existeix cap evidència científica ben sòlida, ni recolzament de societats científiques ni mèdiques, ni hauria d'haver cap motiu (individual o d'assessorament dietètic) que permeti explicar la necessitat d'exclusió de la dieta de productes elaborats amb cereals que continguin gluten.