No sé si coneixes que són els ènemes de cafè. Un metge m'ho ha recomanat per depurar el cos. Tot i que més o menys ja ho tinc tot preparat. No sé ben bé la quantitat de cafè que haig d'afegir a un litre d'aigua. Em pots ajudar? Què n'opines tu d'aquest mètode? Gràcies.

Opino que de res servirà prendre's la molèstia i els esforços per a preparar-ho i administrar-s'ho, amb l'objectiu de "depurar el cos" (o desintoxicar o netejar de toxines).

Mèdicament s'entén per "desintoxicar" el procés que permet eliminar totes aquelles substàncies considerades nocives per l'organisme (com narcòtics). I, pel que fa als residus del metabolisme cel·lular i als components dels aliments no absorbits, el nostre organisme ja sap ell sol com eliminar-los. Ho fan constantment, amb el seu funcionament, el fetge, els ronyons, els pulmons i l'intestí. No els cal altra ajuda que una alimentació saludable, adequada i suficient a les necessitats individuals.

Pel que fa a l'ús d'ènemes, com a part de la teràpia de colon (neteges intestinals), per a "buidar-lo", no és una pràctica per a res efectiva (des de l'evidència científica actual); i encara molt menys segura. Pot provocar distensió abdominal, nàusees, vòmits, "calambres" i deshidratació severa.