Bones! Per què se sol recomanar menjar unes 5 vegades al dia, i no només fer els 3 àpats principals? Menjar més vegades no podria suposar acabar menjant més calories i engreixar-se? Moltes gràcies!

Bàsicament al darrera d'aquesta recomanació hi pot haver beneficis nutricionals i fisiològics, i no tan els calòrics. Si s'estableix com un hàbit pot ajudar a:

- Aportar la "dosi energètica" necessària per a cada moment del dia, procedent de les diferents nutrients (hidrats de carboni, greixos i proteïnes); cadascuna en la proporció adequada (però que, en la seva aportació diària respongui a allò recomanat propi d´una dieta equilibrada i saludable). En aquest sentit, és essencial la inclusió, a cada àpat/col·lació, d´algun aliment ric en hidrats de carboni complexes -cereals d´esmorzar, pa, pasta, arròs, llegums i patata-, preferentment en format integral (o ben acompanyats d´aliments rics en fibra) i/o de sucres (aportades per la fruita), per permetre una alliberació gradual de la glucosa en sang i mantenir els seus nivells estables al llarg de les 3-4 hores posteriors a l´àpat. Aquesta condició ens permetrà obtenir un adequat rendiment intel·lectual i/o físic al llarg d´aquestes hores entre ingestes.

- Controlar l'apetència (el desig de menjar, per gana tant fisiològica com emocional) i, així doncs, poder evitar protagonitzar una ingesta d'aliments excessiva al següent àpat, o a deshora. Àpats freqüents (un cada 3-4 hores), constituïts per aliments "saludables", en la ració idònia, ens frena aquest increment de sensació de gana que es va generant a mesura que ens allunyem, en horaris, de l´àpat anterior, per disminució dels nivells de glucosa en sang.

- El procés digestiu, a nivell gàstric, tindrà una durada menor per ingesta si el volum d´aliments a consumir diàriament és més fraccionat. Ens permet sentir-nos més "lleugers" i, així doncs, més actius físicament al llarg de tot el dia.

A nivell calòric, si la pregunta és: ¿menjar amb més freqüència pot ajudar a aprimar-se? La resposta a dia d'avui no està gens clara. Hi ha molta controvèrsia; i uns estudis ho recolzen, i altres no. Actualment no hi ha una evidència científica prou sòlida per a poder afirmar que incrementar la freqüència de consum dels diferents àpats pot ser positiu per a perdre pes.