Podries suggerir un bon àpat de Nadal?

Per a evitar els excessos calòrics tan propis dels àpats festius, com el del dinar del dia 25 de desembre, és essencial planificar bé els plats que el configuraran, i aplicar certes estratègies dietètiques que permetin jugar amb la densitat calòrica dels diferents plats. La finalitat és no excedir-se significativament en quilocalories:

1) El primer plat hauria de complir els requisits de voluminós, molt dens nutricionalment parlant, saciant (ric en fibra), però baix en calories. Es tractaria de pensar en plats on les verdures/hortalisses, les llegums (i també potser la fruita, fresca i deshidratada) hi participin com a ingredients principals, acompanyades de lactis desnatats i/o d´altres aliments de naturalesa proteica, com carns magres, peix i marisc. Les sopes, les cremes, les minestres i les amanides "especials" són opcions de primers plats que compleixen tots aquests atributs. Cal evitar el seu amanit o acompanyament amb salses greixoses, i preferir una condimentació amb espècies i herbes aromàtiques. És el tipus de plat a elegir per a compensar un segon plat inevitablement molt calòric.

2) Elegir preferentment segons plats configurats per una porció proteica de peix o marisc o carns poc greixoses (aviram, conill, llom o rellom de vedella o porc). Preparats preferentment amb tècniques de cocció en sec (al forn, a la papillota, a la brasa) i condimentats al seu punt just; o bé acompanyats de salses mínimament greixoses. La millor guarnició: verdures. Pel fet que la quantitat de carn que se sol consumir habitualment és major que la recomanada, recordar que la ració correspon a uns 125 grams de promig. Es tractaria del tipus de segon plat a escollir si cal compensar calòricament un entrant que conté, com a ingredients principals, embotits, formatges, patés i foies, fregitel·les, arrebossats, enfarinats, o bé que s´acompanyi abundantment de salses elaborades amb nata, formatges, mantega o oli.

3) Les postres escollides pels àpats festius no haurien de deixar de ser com els de cada dia; malgrat que a taula segur que no hi faltarà la safata amb postres típics del Nadal. La celebració, però, mereix que un/a s'esmeri en preparar postres elaborades casolanament que tinguin com a ingredients les fruites, lactis, gelatines i, també ous, procurant que siguin baixos en sucre i greixos, però molt apetibles. És el cas dels clafoutis, trifles, panna cottes i bavareses, entre altres (que conjuguen aquests ingredients a la seva formulació). També, si es desitja prioritzar el fet de gaudir de bones digestions, millor que deixis els torrons, massapans, polvorons i altres dolços tradicionals com a part de la col·lació de mitja tarda. Però sempre consumint-ne amb moderació. Un ajut seria trossejar en 3-4 porcions el tros de torró o el dolç nadalenc, mastegar-lo moltes vegades i assaborir-lo (se n'acabarà menjant menys quantitat insconscientment).