Hola! Estic pensant en reduir la quantitat de carn a la meva dieta i bàsicament menjar-ne una vegada a la setmana. El que passa es que faig molt d'esport i no se si puc arribar nutricionalment a les meves necessitats diàries perquè no voldria perdre pes... Quin consell em pots donar? Moltes gracies.

La carn no és l'únic aliment ric en proteïnes d'elevat valor biològic. A la pauta d'alimentació n'hi poden participar molts altres, i que haurien de tenir un consum més elevat que els de les carns: llet i derivats lactis tradicionals, peix, productes de la pesca i ous, dins el del grup d'origen animal.

Indicar que la freqüència de consum de carns és de màxim 1 a la setmana de carn vermella; i no més de 3 setmanals per carn blanca. Per tant, queden molts dinars i sopars per cobrir amb altres tipus d'aliments rics en proteïnes, dins els llistats.

De totes maneres, una pauta d'alimentació dissenyada amb aliments estrictament d'origen vegetal no hauria de ser insuficient en aportació de proteïnes, si es realitza una complementació adequada entre tipus d'aliments, i en quantitats: cereals/ tubercles + llegums/ fruits de closca/ llavors oleaginoses. Caldria que s'elabori la pauta d'alimentació en funció dels requeriments proteics en funció del tipus d'activitat diària i d'exercici físic per ajustar la ingesta de grams de proteïnes per quilogram de pes, en base a les recomanacions dietètiques.

Desconec el tipus d'esport que es realitza. Però a grosso modo es recomana de 0,8-1,0 gram proteïna/kg/dia per persones adultes bastant sedentàries; si es practica regularment esports de resistència, de 1,2-1,4 g proteïnes/kg/dia i, per esports de força entrenats, de 1,2-1,7 g proteïna/kg/dia.

Per últim, referent al que comentes de perdre massa magra per aportació deficient de proteïnes, cal considerar que el múscul, a més de proteïnes també està constituït per hidrats de carboni (glucogen) i lípids. Per tant, la pèrdua de massa muscular no només podria ser conseqüència de no ingerir suficient proteïna, també d'ingerir insuficients hidrats de carboni per a poder fer unes reserves del que serà el seu "combustible" (el glucogen) durant els primers moments de realització d'exercici o en els de força.

Per tant, aconsellar que, per poder incrementar (o mantenir) la massa muscular i millorar el rendiment físic en la pràctica d'esport, t'assessoris degudament amb un/a Dietista-Nutricionista, per poder seguir una pauta d'alimentació adequada.