Quins aliments cal evitar quan tens acne?

Des de fa molt temps que s'ha estat relacionant certs aliments, es pot dir els més apetibles (amb uns alts continguts en sucre i greixos) i algunes begudes riques en sucres, com a causants d'acne. Però, els estudis d'aquests últims anys al respecte, tot i que alguns poden evidenciar una certa relació, observen que aquesta és molt dèbil. I, dit d'altra manera, que en principi, determinades opcions dietètiques no serien el motiu principal de patir aquesta malaltia cutània. De fet, molta literatura científica s'està allunyant de que el tractament de l'acne suposi excloure certs aliments de l'alimentació habitual. Sol apuntar-se més a causes lligades a l'estil de vida, com el factor estrès; com un detonant de la seva aparició i agreujament (tot i que la seva relació continua en estudi).

La relació dèbil que abans s'indicava, de relació entre acne i alimentació, bàsicament es podria deure a:

1) per a disminuir l'agreujament, alguns estudis (pocs) apunten a que certs nutrients i components dels aliments, com les substàncies antioxidants (pigments d'origen vegetal, la vitamina A, i minerals com el zinc), els àcids grassos omega-3 i la fibra dietètica hi podrien ajudar. Però no és concloent.

2) una alimentació rica amb aliments d'elevat índex glicèmic (és a dir, rica en sucres i farines refinades i pobra en fibra dietètica) pot estar lligada amb un agreujament de la malaltia; bàsicament per la seva vinculació amb l'alteració de l'equilibri hormonal. Dins aquest grup s'ha criminalitzat la xocolata. Però el seu consum ocasional, dins el marc d'una dieta amb molts aliments amb un índex glicèmic moderat a baix, no hauria de ser motiu (tot i el seu contingut en greixos i sucres).

3) alguns estudis indiquen una possible relació, però molt dèbil, entre el consum de lactis i acne. Bàsicament degut a les proteïnes pròpies del sèrum lacti o als factors hormonals; i de com poden afectar a l'equilibri hormonal.

Però es tracta de relacions dietètiques de les quals encara hi ha molt per estudiar; i més bé és necessari un assessorament individualitzat, segons cada cas.