Bon dia! Voldria saber si és prudent fer una dieta detox durant algunes setmanes, per a poder eliminar toxines i quilos acumulats durant el nadal. Moltes gràcies.

Davant el dubte, indicar que és rotundament desaconsellable seguir aquesta tipologia d'opció dietètica, amb la finalitat que s'esmenta.

Com molt bé venen (utilitzen unes molt bones estratègies de màrqueting!) sí que és cert que consumim i respirem "substàncies tòxiques"; que van des de:

1) contaminants ambientals, com són els metalls pesants que estan presents arreu del planeta, de forma natural, a la superfície (i que tenen els seus propis cicles geològics i biològics). I que s'incorporen al teixit de les plantes i dels animals que acabem menjant.

2) contaminants químics presents de forma natural als aliments que formen part de la nostra alimentació, com nitrats (en enciam i espinacs), patulina (en suc de poma i altres productes elaborats amb poma o suc de poma), ocratoxina A (en cereals i productes de cereals, cafè, vi, raïm i productes derivats), aflatoxines (en cacauets, fruits de closca, fruita seca, cereals, llet i espècies), entre molts altres.

3) tòxics que deriven del processat d'aliments com àcids grassos tipus trans, hidrocarburs aromàtics policíclics (derivats de fums de cocció), acrilamida (a aliments rics en hidrats de carboni cuits en un fregit intens o fornejat durant periodes llargs a temperatures superiors als 120 ºC), etc.

4) i també als aliments tenim residus fitosanitaris (herbicides, insecticides i fungicides) i medicaments per animals (perquè també es posen malalts), com són antibiòtics, tranquil·litzants, antiinflamatoris, i altres utilitzats; pels quals se'ls deixa (abans del sacrifici i aprofitament de la llet) un temps de quarantena, per a poder-los eliminar màximament a través de l'orina.

Però també és cert que, fisiològicament, tenim un conjunt d'òrgans involucrats en l'eliminació d'aquestes substàncies del nostre cos. I que aquesta funcionalitat té lloc constantment. Es tracta de:

- el fetge, amb la seva capacitat de metabolització de les substàncies que circulen per la nostra sang, els ronyons, amb la seva capacitat de filtració de les substàncies presents en la sang, perquè formin part de l'orina que excretem,

- els intestins, amb la seva capacitat absortiva als primers trams de l'intestí prim, i de generar les femtes amb tot allò que no hem aprofitat, a nivell de l'intestí gruixut,

- la pell, per on les eliminem, formant part de la sudoració,

- els pulmons, eliminant els productes volàtils com a part de l'aire que expirem.

La seva base dietètica és assolir la "depuració" de l'organisme bevent bàsicament batuts "detox", preparats amb una certa combinació de fruites, verdures i hortalisses (amb combinacions extravagants, a vegades), i amb brous vegetals, que asseguren que, prenent-ho durant uns quants dies (setmanes a 1 mes), permeten "desintoxicar" i fer-nos "més saludables" (sense les toxines, que si continuen al nostre cos, ens poden fer emmalaltir). I, a més, també se sol vendre productes alimenticis, com a base d'aquestes "Dietes Detox", que indiquen, com a al·legació, que són elaborats amb "productes 100% naturals", i considerada fraudulenta, perquè la legislació actual prohibeix vincular la paraula "natural" amb "presumptes" efectes preventius o terapèutics. Així ho indica el Reial Decret 1907/1996 sobre publicitat i promoció comercial de productes, activitats o serveis amb presumpta finalitat sanitària. Per altra banda, existeix una normativa europea, el Reglament (CE) nº 194/2006, relatiu a les declaracions nutricionals i de propietats saludables en els aliments, que ha d'ajudar a vetllar perquè qualsevol declaració nutricional i de propietats saludables que s'anunciï tant a l'etiqueta com a la publicitat del producte alimentici sigui exacte i basada en proves fefaents, que han de ser aprovades per la comunitat científica. I totes aquestes empreses que venen aquests productes "detox" estan vulnerant aquestes legislacions perquè no han aportat cap prova científica de la seva eficàcia i de que aquests productes exerciran beneficis sobre la salut dels seus consumidors.

Juguen amb el fet que tothom sap que les verdures/hortalisses i les fruites són aliments considerats saludables. I per tant, si durant uns dies ens alimentem només de batuts o de brous elaborats amb aquests aliments, sembla que ja s'estigui fent un hàbit correcte. El problema sorgeix en el fet que seguint aquesta premissa ens movem cap a un extrem dietètic: en "l'alimenta't durant uns dies de només verdures/hortalisses i fruites" (i deixa de banda la resta de grups d'aliments de la teva dieta), que no passa res.

I, també, estan jugant amb una ambivalència psicològica que ens agrada molt a tots: amb el "em puc passar", "puc fer excessos", que "després ja ho compensaré", que després "ja em portaré bé".

Si les seguim durant uns dies, bàsicament, en què ens podem trobar?

1) pel fet de no haver seguit durant unes setmanes una pauta dietètica saludable, per l'exclusió feta de molts grups d'aliments, ens trobarem amb una molt possible deficiència de vitamines i minerals; els que ens havien d'haver aportat aquells aliments que hem deixat de consumir.

2) pel fet que hem estat ingerint molt poques Kcal durant molts dies, al tornar a la nostra alimentació habitual, molt segur que tot el pes que hàgim perdut (que serà bàsicament per pèrdua d'aigua i teixit muscular, i no tant de massa grassa), el recuperem en molt poc temps, i molt possiblement algun kg de més.

3) durant els dies que s'hagi dut a terme aquesta "Dieta Detox", molt probable que hi hagi hagut un cansament molt acusat (fatiga), molta somnolència al llarg del dia, irritabilitat, empatia, falta de força muscular... i ens hem reprimit psicològicament de moltes coses, i inclús ens hem amagat a casa, fugint d'actes socials (quedar a prendre o menjar).

4) I, per últim, comprant tots aquests productes que ens han venut, no hem fet més que estar "buidant la butxaca". Són productes molt cars.