Ara és l'hora. Ara, de ben segur, que apareixeran un munt de dietes per l'anomenada operació biquini. Jo he provat de tot i mai m'ha funcionat res. Quina és la teva dieta recomanable per baixar de pes abans que arribi l'estiu?

Sí, cada any apareixen un munt de noves opcions dietètiques per a "donar menjar" a la mal anomenada "operació bikini". I no apareixerien si tots haguéssim après a menjar més adequadament, més saludablement i suficientment, segons les nostres necessitats individuals.

Bàsicament perquè, si tinguéssim això après sobre la nostra alimentació, i a més tinguéssim en general implementat un estil de vida considerat "saludable", també en allò referent a l'exercici físic i a hàbits varis, no tindríem fluctuacions notables de pes corporal al llarg de l'any. I, per tant, no tindríem d'estar corregint, en funció de les dates del calendari, increments de pes que observem, posant "pedaços" dietètics com a eventual solució.

Per començar, i per a què puguis observar què pots estar fent malament, i que per això has tingut de recórrer successivament a moltes "dietes" diferents, intenta respondre a aquestes preguntes:

1) quantes ingestes d’aliments (d’àpats principals i col·lacions) sols fer de forma habitual: són menys de les 4-6 recomanades? Fas només els tres àpats principals (esmorzar, dinar i sopar)? O també intentes fer de forma habitual el mig matí i el berenar? Dit d’altra manera, estàs menjant cada 3-3,5 hores?

2) si realitzes aquestes 4-6 ingestes diàries d’aliments, ¿ho fas de forma organitzada o estructurada? És a dir, saps quins grups d’aliments hi han de participar? De nou, sorgeix un altre aspecte a tenir en compte, un nou matís...

3) ¿tens coneixements de quina és la freqüència amb la qual els diferents grups d’aliments han de participar a la teva pauta d’alimentació? És a dir, ¿ saps quantes racions a diari o setmanalment s’han de consumir dels diferents grups d’aliments, com per intentar respectar-ho a la dieta?

4) I, si ho saps, ¿també coneixes quines són les racions o quantitats que cal consumir-ne de forma adequada, per a cobrir calòrica i nutricionalment els teus requeriments diaris? Per donar-hi resposta és important treure un nou concepte...

5) ¿saps quantes quilocalories has de consumir per a poder mantenir el nostre pes saludable? O bé, a partir d’aquest coneixement, i donat el cas, ¿quina restricció calòrica cal fer per a poder perdre el pes excedent? A considerar que, amb les quantitats consumides a diari dels diferents tipus d’aliments que configuren la nostra dieta, hem de fer una ingesta calòrica concreta. Però, ¿saps realment quantes quilocalories gasta cada dia el teu organisme per a mantenir el seu funcionament, en realitzar la tasca diària, i quant “crema” realment fent exercici físic?

Si saps contestar a totes aquestes preguntes, i saps com aplicar les seves respostes a la teva dieta, possiblement sí pots afirmar que “la teva pauta d’alimentació és bastant adequada” o que “la teva pauta d’alimentació és bastant saludable” (malgrat que puntualment no del tot adequada o no del tot saludable, perquè algun dia se’t pot escapar algun d’aquests aspectes, pel motiu que sigui, lligat a la teva quotidianitat, per més que ens esforcem a fer-ho el millor possible).

Per últim, responent a la pregunta de quina és la dieta més recomanable per a baixar pes, la resposta correcta és:

1) Cap ni una, si es pretén donar una solució que serveixi per a tothom per igual. Perquè seria una més de les que has provat i que no t'han funcionat.

2) Sinó que es tracta de fer canvis encertats en els hàbits i conductes alimentaris; a més de seguir, dia a dia, una pauta d'alimentació que et pot assessorar un/a Dietista-Nutricionista, després de fer-te un pertinent estudi antropomètric per a conèixer la teva composició corporal, les teves necessitats energètiques, de preguntar-te sobre quina és la teva quotidianitat, hàbits varis, patologies, preferències i aversions alimentàries, etc. I que aquesta pauta d'alimentació, de forma intrínseca, et serveixi per educar-te en "menjar més correctament". Si interioritzes aquests canvis i els tens ben integrats en el teu dia i dia, a més de realitzar exercici físic de forma regular, no tinguis por en tenir variacions sobtades de pes al llarg de l'any; el mantindràs prou estable, i no tindràs que recórrer a solucions dietètiques dràstiques com fins ara.