Quins aliments són depressius?

Suposant que la pregunta està escrita erròniament, i que s'està preguntant per quins aliments són "antidepressius", a continuació donaré la resposta a aquesta qüestió.

Es coneix (encara que no és del tot concloent a dia d'avui) que hi ha una certa vinculació entre determinats components dels aliments i l'equilibri emocional. En concret se sap que la carència de certes vitamines del grup B (la B6, la B9 i la B12) i d'àcids grassos omega-3 pot tenir un paper important en l'agreujament de les crisis d'angoixa i de simptomatologia depressiva. Per tant, si es fa una aportació adequada d'aquests nutrients a través de la dieta sembla que pot ajudar a un millor funcionament del sistema nerviós.

A falta d'obtenir unes conclusions evidents sobre causa/efecte d'aquests nutrients, cal destacar el paper que té l'alimentació, en el seu conjunt, per a disminuir la simptomatologia depressiva, o bé agreujar-la. I s'ha observat que:

1) una pauta d'alimentació rica en aliments d'origen vegetal i peix pot ser protectora. Això és degut a la ingesta elevada de components amb funció antioxidant, folats, magnesi i àcids grassos tipus omega-3, principalment. Aquest aliments, consumits de forma habitual, i atenent-se als efectes sinèrgics entre els seus nutrients (més que pròpiament la quantitat aportada d'aquests nutrients), poden ajudar a disminuir simptomatologia depressiva.

2) una pauta d'alimentació amb un consum notable d'aliments ultraprocessats rics en sucres i greixos saturats pot incrementar el risc de depressió i desequilibris emocionals. Recentment, a nivell de tipus d'àcids grassos, s'ha observat com els àcids grassos trans són summament perjudicials; mentre que els àcids grassos mono i poliinsaturats són protectors.

Per tant, i atenent a aquestes observacions dietètiques, seguir al màxim les recomanacions lligades al patró dietètic mediterrani ajudaria a protegir d'estats depressius.