Si m'alimento 2 o 3 cops per setmana de pizzes envasades o congelades, què em pot passar a la llarga?

Si a 2 ó 3 dinars o sopar s'hi fa participar la pizza envasada refrigerada o congelada es té un mal hàbit, que cal canviar quan abans.

El millor és observar la informació nutricional d'algunes de les pizzes presents al mercat, per adonar-se'n:

1) pizzes de la marca DR. OETKER: a la seva pàgina Web no hi ha manera de saber aquesta informació. L'esbrinarem indirectament en aquest enllaç. I ens ha de sorprendre que una ració de pizza que pesa uns 210 grams ens aporta prop de 400 Kcal, o inclús més algunes. Que bàsicament són aportades pels greixos (un 21 a 33% de les Kcal totals), on més de la meitat són del tipus saturat, i els hidrats de carboni (del 50 al 60% d'aquestes Kcal).

2) pizzes de CASA TARRADELLAS: a la web es pot consultar la informació nutricional de cadascuna, per cada 100 grams. Calòricament es mouen entre 250 i 300 Kcal. Per tant, amb una pizza de 400 a 450 grams, segons tipus, estem consumint 1.000 Kcal, o inclús més.

3) pizzes de la casa BUITONI: a la web tenim informació nutricional disponible per a consultar. Per cada 100 grams de pizza ingerim unes 200 a 300 Kcal, segons tipus. I cada pizza pesa uns 325 g. Per tant, per cada pizza estem ingerint entre 800 i 1.000 Kcal de mitjana.

S'està fent un dinar o sopar amb una densitat calòrica molt elevada, bàsicament predominant greixos i hidrats de carboni complexes refinats.

Valorar què pot passar a la llarga, des del punt de vista calòric, no es pot fer: cal valorar què es menja al reste del dia. I també valorar quin tipus d'aliments formen part del mateix dia i setmana, per observar la possible relació entre aquest consum de pizza i el possible risc incrementat de patir excés de pes i totes les comorbilitats associades.

En tot cas, es tracta d'aliments que no haurien d'estar presents a més d'un àpat a la setmana. I si es desitja consumir pizza (perquè agrada), millor preparar-se-la casolanament (sabrem què hi posem, des de la massa al topping). En aquest cas, no es tractaria d'un mal plat si se combina bé amb altres tipus plats dins el mateix àpat; com amb amanida, crema de verdures, gaspatxos, verdures cuites, etc., i es menja en quantitats moderades (és a dir, no excedents calòricament dins requeriments de Kcal a diari, segons necessitats individuals).