Puc prendre una cervesa al dia?

De poder-ne prendre (com a decisió personal conscient), com també de la resta de begudes, aliments i productes alimenticis que es tenen a disposició arreu per a comprar-ho, es pot. Altra cosa són les recomanacions dietètiques en base als aspectes beneficiosos o perjudicials de seu consum de cervesa (i de la resta de begudes alcohòliques, indistintament de la seva graduació).

Tot i que hi ha aliments i begudes considerables com a gens o poc saludables, pel seu contingut calòric i nutricional, cal també considerar quin és el seu pes dins la dieta (el què mengem, com i quan ho fem al llarg de tot un dia), i de si suposa (o no) un desplaçament d'altres aliments i begudes considerats saludables (o més saludables).

A nivell calòric, una canya o una mitjana de cervesa (330 mL) aporta 138,6 Kcal (cada 100 mL unes 42 Kcal), considerant que té uns 4 graus alcohòlics (4 g d'etanol per cada 100 mL de cervesa). A considerar que hi ha cerveses amb més graduació alcohòlica. Aquesta quantitat de Kcal no és gens notable respecte el total de Kcal que es requereix o es pot consumir a diari.

Però cal preguntar-se quins beneficis aporta el consum de cervesa. A dia d'avui se sap que el possible efecte protector cardiovascular del consum moderat d'alcohol (i ¿què significa moderat?) només seria aplicable a individus de 40 a 70 anys d'edat, homes, amb un consum regular, i sempre que el risc absolut de malaltia cardiovascular sigui major que el de totes les malalties relacionades amb l'alcohol (cirrosi, miocardiopatia, càncer, agressions, accidents de trànsit, suïcidi, etc.). Però, en tot cas, cal tenir clar que el consum de begudes alcohòliques mai s'ha de fomentar, recomanar, insinuar o suggerir en els abstemis; tot i que els bevedors moderats (el concepte de moderació en el seu consum difereix per edat i sexe, i depèn de molts factors individuals, i no només de la quantitat diària consumida) poden mantenir el seu consum, sabent que l'efecte net de l'alcohol sobre les malalties coronàries és negatiu i que l'efecte global de l'alcohol sobre la càrrega de patologies és perjudicial.

Són moltes les organitzacions i institucions nacionals i internacionals que indiquen que beure vi, cervesa o qualsevol altre tipus de beguda alcohòlica no és recomanable per obtenir beneficis cardiovasculars. Més bé, el contrari del què es pensa a nivell poblacional, el consum moderat d'alcohol no ha mostrat una disminució de la mortalitat, i pot incrementar la morbimortalitat. I a nivell mundial, a dia d'avui, la morbimortalitat de les begudes alcohòliques és equiparable a la del tabac (3,3 milions de morts). I a nivell de la UE es produeixen 195.000 morts a l'any derivades del consum de begudes alcohòliques; a més de lesions i trastorns mentals i de comportament, afeccions gastrointestinals, càncers, malalties cardiovasculars, pulmonars, músculo-esquelètiques, trastorns reproductius i risc prenatal. Actualment, a Espanya, l'etanol és la substància que causa més problemes sòcio-sanitaris. Se sap que el consum d'etanol pot ser causa d'unes 200 malalties i trastorns diferents, i que el risc d'emmalaltir incrementa de forma geomètrica a la dosi.

Cal considerar que el consum d'etanol augmenta la producció de massa grassa al nostre organisme, i que s'associa a l'excés de pes (sobrepès i obesitat) i amb l'increment del perímetre abdominal.

Si es vol disminuir el risc de patir càncer, està ben justificat a dia d'avui que no es pot recomanar beure begudes alcohòliques (inclús es recomana evitar petites quantitats de consum si no es desitja incrementar el risc de patir càncers).

En general es podria resumir en que, des d'una perspectiva de salut pública, a dia d'avui no existeix un nivell de consum d'alcohol que pugui ser considerat totalment segur. És a dir, darrera del consum d'un sola cervesa al dia hi ha tots els perjudicis que he anat indicant.

Per més informació:

- Recomanacions de la American Heart Association

- L'alcohol a Europa: una perspectiva de salut pública

- Dades i xifres sobre el consum d'alcohol segons l'Organització Mundial de la Salut