El cous-cous, per sí sol, és nutritiu? O s'ha de barrejar amb altres ingredients perquè aporti alguna cosa al nostra organisme? Millor cuscus o arros?

El cous-cous que aquí es ven empaquetat és un tipus de pasta petita. Sol tenir una precocció per a poder-lo acabar d'hidratar amb aigua bullent, i tenir-lo llest per servir en uns 3 a 5 minuts després de remoure'l. Es tracta de sèmola de blat. Per tant, té el perfil nutricional que és propi del blat com a cereal. I que és comú a la resta de la pastes alimentícies. És a dir, cada 100 grams en cru aporta unes 353 Kcal, bàsicament aportades pel seu contingut en hidrats de carboni (uns 70,9 g) i la resta pel contingut de proteïnes (12,5%) i de greixos (1,45%). El contingut en aigua és molt baix (9,5%), i la cocció ajudarà a hidratar la pasta, i fent al midó digerible.

Ara bé, cal considerar que el cous-cous (amb tal denominació) és un plat bereber. Els ingredients d'aquesta recepta no es limiten a la sèmola de blat. També hi participen diverses verdures/hortalisses, carn vermella i cigrons. Per molta població àrab, en el passat i en el present, és un plat principal de diferents àpats diaris.

En el nostre cas, el de la població occidental, caldria que combinéssim aquest tipus de pasta (com també altres tipus de pasta) amb altres ingredients, en quantitats adients, com verdures/hortalisses vàries, carn, peix i altres productes de la pesca, llegums o ous, per exemple, per a obtenir un plat únic , per a poder obtenir un plat únic que tingui una densitat nutricional i calòrica vàlida.

El cous-cous, com a pasta alimenticia, aporta el què ja he indicat. I comparant amb l'arròs, aquest últim conté més hidrats de carboni (86%) i menys de proteïnes (un 7%). Un tipus d'aliments no ha d'excloure l'altre. Poden tenir una representació, uns i altres, al llarg de la setmana als diferents àpats, a l'igual que la resta de pastes alimentícies, i també la patata, el moniato, les llegums fresques i seques, la polenta i la quinoa, per exemple. Es tracta tots d'ells (els llistats) d'aliments feculents, que es caracteritzen perquè el nutrient predominant és els hidrats de carboni. Però que no han de ser els únics ingredients d'un plat. Sinó que hem d'aprendre a combinar-los amb altres grups d'aliments, per a preparar àpats més equilibrats des del punt de vista nutricional.