Esmorzo dues vegades: just quan m´aixeco, un cafè amb llet amb cereals i a mig matí, un mini i un tallat. Els cereals són sempre Especial K o Fitness, perquè no m´agraden les coses gaire dolces i a més a més em vull aprimar una mica, però ara m´he adonat que porten sucre. En porten molt? Quina alternativa em recomaneu? He provat els flocs de civada però em cansen molt (vull dir que no m´agraden gaire, queden remullats). Moltes gràcies.

Sí, contenen molts sucres, per més "productes alimenticis adients pel control de pes" que ens els venguin (tot és qüestió d´estratègies de màrqueting per a vendre´ls).

No en prenem una ració de 100 grams, però sí que se´n recomana habitualment una de 30 grams de cereals, que es correspon a unes 3 cullerades soperes.

Serien un tipus de cereals acceptables si complissin les següents especificacions, per cada 100 grams de producte:

- no més de 18,5 g de sucres,

- el contingut de sal no ha de ser superior a 1,25 g,

- fibra dietètica, si s'acosta a la del pa considerat integral (encara que sigui un "fals integral"), a 7-8 grams per cada 100 g, molt millor.

Si comparem amb el què diu a l´embalatge, a la part d´informació nutricional, observarem que no té res a veure. I si comparem amb qualsevol tipus de cereals d´esmorzar dirigits a la població infantil, ens podem trobar que les diferències calòriques per cada 100 grams siguin només de 10 Kcal. Per cada ració de 30 grams de consum, les diferències calòriques són irrissòries. I tot pel contingut de sucres. Observant el contingut de fibra, marca Kellogg's (Special K), un 2% i marca Nestlé (Fitness), un 6%. No són tan "integrals" com ens volem demostrar. Altres marques són una mica "més integrals" en versió: All Plus de Kellogg's i Fibre 1 de la marca Nestlé), amb un 27 i un 31% de contingut de fibra, respectivament. Però, a la porció recomanada de 30 g, només ens aporta uns 8,7 grams de fibra (dins els 25-30 g recomanats a diari). Tampoc és tant!

Els flocs de civada són els millors cereals d´esmorzar que podem prendre. Aquesta és la pura veritat! Perquè són estrictament cereals, i no cereals + sucre + segó + altres ingredients + additius alimentaris. Només cal mirar la llista d´ingredients de les diferents marques de cereals per adonar-se´n. Només tenim un ingredient: flocs de civada. Per a fer-los més apetibles, els podem combinar amb altres grups d´aliments:

- lacti: llet, iogurts, formatge debatut, kéfir, formatge fresc trossejat

- fruita: fresca (trossejada) o dessecada

- fruits de closca

- llavors oleaginoses (sèsam, de carbassa, de gira-sol)

I, una molt bona solució per l´esmorzar sempre serà l´entrepà de pa "integral" (el de veritat), amb farciments varis, preferint ingredients d´origen vegetal (verdures, fruites, llegums, fruits de closca i llavors oleaginoses), amb productes de la pesca i amb formatges. Amb aquests entrepans "molt saludables" (atenent als tipus de farciments indicats) assegurarem, respecte les opcions de cereals diferents de flocs de civada, més volum alimentari, més sacietat, més fibra, menys sucres, i iguals o menys quilocalories en porció consumida.