És millor esmorzar just quan m'aixeco o esperar-me un parell d'hores després d'haver-me aixecat?

Fa unes setmanes varem respondre una pregunta similar d'un altre usuari d'aquest consultori. La resposta que li varem donar és aquesta.

En definitiva, no és obligatori esmorzar just a l'aixecar-se, si es tenen motius per no fer-ho: falta de gana, temps insuficient, etc. Tot i que seria el més recomanable. També es pot fer després (de forma indeterminada quantes hores després d'aixecar-se). Però, el moment en el qual es mengi alguna cosa, després del dejuni nocturn, serà pròpiament l'esmorzar com a tal. És important, però, prendre en consideració els grups i tipus d'aliments que hi participen, considerant el què s'acabaran menjant i bevent durant la resta del dia. Això sí! Perquè el que es consumeixi en aquest esmorzar (es faci de forma primerenca o tardana), juntament amb la resta dels àpats del dia, és el que constituirà la dieta (el què mengem, com ho mengem i quan ho mengem).

També indicar que l'àpat de l'esmorzar pren importància fer-lo a primera hora del dia si a les primeres hores d'iniciar el dia es realitza alguna activitat considerada prou intensa, tant a nivell laboral com esportiva. Factor que caldria considerar, i que és important el què menjar en aquest esmorzar donat el cas; i quins aliments hi haurien de participar predominantment segons consideracions d’activitat diària.

Però, en general, esmorzem a l'hora que esmorzem, hem de considerar que la seva estructura dietètica ha de ser similar a la d'un dinar o d'un sopar. És a dir, hi poden participar els mateixos aliments (els llistats a la resposta ja donada) que a aquests altres dos àpats. I hem d'evitar-hi al màxim els productes ultraprocessats (els que ens venen envasats molt processats, carregats d'àcids grassos saturats i greixos parcialment hidrogenats, sucres, farines refinades i sal).