Hola, tinc pedretes a la vesícula, a vegades sento dolor a la zona dreta del abdomen es possible!? He llegit que puc eliminar-les de forma natural per femtes...mitjançant suc de poma i sals epson....es cert? Em podries dir un menú per gent amb pedres? Esmorzar dinar I sopar? Moltes gràcies

Confirmo que la pauta d'alimentació té un paper important per evitar la simptomatologia derivada dels còlics de vesícula biliar (i dispèpsia biliar). Però l'alimentació no pot evitar la formació de més càlculs renals. Ni menys ajudar a eliminar-los.

El tipus de dieta que s'aconsella aplicar es denomina "dieta de protecció biliar", que es pot consultar en aquesta guia pel pacient.

A grans trets, es basa en:

- incrementar el contingut de fibra dietètica, de calci i fer una ingesta suficient de vitamina C, amb l'objectiu de disminuir el risc de saturació de la bilis i, així, prevenir la formació de càlculs biliars.

- restringir les verdures/hortalisses que generin flatulències (família de les cols, escarxofes), i les llegums i els cereals en format integral.

- consumir les llegums en forma de purés, o tamisades (per eliminar la part de fibra soluble).

- evitar menjar quantitats excessives de carns, ous i peix.

- predominar verdures/hortalisses, fruites i aliments rics en hidrats de carboni (arròs, pasta, pa, patata, moniato, llegums, etc.).

- evitar el consum de productes lactis sencers, carns greixoses, embotits, peixos en conserva o fumats i fruits de closca, mantega, margarina, nata, broixeria (pel seu contingut en greixos) i productes rics en sucres.

- fer servir condiments suaus: herbes aromàtiques, oli, sucs de llimona, sal.

- evitar el consum de begudes alcohòliques i de tabac.

- menjar lentament i mastegar bé.

- realitzar exercici de forma regular.

- evitar tècniques culinaris que requereixin molt d'oli i altres greixos (fregitel·les, arrebossats, rostits, etc.).

Es tracta de recomanacions generals. Però, per a poder tenir a mà una pauta d'alimentació específica, del què, com i quan menjar als diferents àpats, aconsello que es dirigeixi a un/a Dietista-Nutricionista, el professional de la salut format i capacitat per a assessorar-lo en aquest aspecte.