Que s'ha de fer per no tenir tanta gana a la tarda, sóc diabètic.

El consell seria:

1.- Primer, considerar si les quantitats d'aliments consumides són suficients, atenent a les necessitats individuals (antropometria, activitat diària, edat, sexe).

2.- Segon, preguntar-se sobre la presència dels diferents grups d'aliments. I fent èmfasi als aliments rics en hidrats de carboni complexes (rics en midó), com són l'arròs, la pasta, les llegums, el pa, les patates, i potser la quinoa i la polenta, i altres cereals (mill, bulgur, etc.) si es consumeixen també. Avaluar quina representació tenen als àpats diaris i al llarg de la setmana, i en quines quantitats. I també observar com les fruites i les verdures/hortalisses tenen presència als àpats al llarg del dia.

3.- En tercer lloc, caldria preguntar-se quantes vegades al dia consumim aliments o productes alimenticis en general. Potser és que només es fa 3 àpats diaris i ens trobem massa hores en dejuni, arribant al proper àpat amb massa gana.

El cert, però, és que al respecte, no està molt clar si és millor fer més o menys ingestes a llarg del dia. Però sí se sap que, si s'incrementa el número d'àpats al llarg del dia:

- ajuda a reduir la sensació de gana i hi ha una millora del control de l'apetència.

- té un benefici sobre la síntesi d'insulina i de control sobre els nivells de glucosa en sang.

- té un efecte positiu sobre els nivells de LDL-c (colesterol dolent) i colesterol total.

- en persones esportistes (amb una aportació de proteïnes adequades), pot ajudar a mantenir la massa muscular.

4.- Cal considerar que la "polifàgia" (sensació de gana fisiològica) és una simptomatologia pròpia (entre altres) de la diabetis mellitus; al no poder ser tant ben obtingudes, per part de les cèl·lules, les quantitats que requereixen de glucosa. Desconec de quin tipus de diabetis es tracta la que es pateix (si de tipus 1 o de tipus 2). Per tant, seria bo que, per controlar aquesta simptomatologia, es facin les avaluacions necessàries indicades sobre la dieta.

Al respecte, acudir a la consulta dietètico-nutricional d'un/a Dietista-Nutricionista (titulat universitari en Nutrició Humana i Dietètica), seria de molta ajuda per poder ordenar la pauta d'alimentació i evitar que aquesta situació de gana fos tant evident; es donarien estratègies dietètiques per a "emmascarar-la" de forma saludable.

5.- En cas que es prenguin fàrmacs per controlar els nivells de glucosa en sang, o bé que s'injecti insulina, també caldria que l'endocrinòleg reavalués la seva dosi, i el tipus sobre la seva eficàcia en el control dels nivells de glucosa en sang.