M'han detectat hipotiroïdisme i m'agradaria saber què m'aconselles que mengi. Gràcies.

L'hipotiroïdisme (producció hormonal insuficient) es detecta a través d'analítiques sanguínies i, a elles, es poden observar diferents quadres clínics:

1. TSH alt, T3 normal i T4 normal, interpretant-se com un hipotiroidisme lleu i assimptomátic,

2. TSH alt, T3 baix, i T4 normal, interpretant-se com un hipotiroïdisme que cal tractar.

3. TSH alt, T3 normal i T4 baix, interpretant-se com un hipotiroïdisme que cal tractar.

4. TSH alt, T3 baix i T4 baix, interpretant-se com un hipotiroïdisme que cal tractar.

5. TSH baix, T3 baix o normal, i T4 baix o normal, que simplement és un hipotiroïdisme secundari ocasionat per una baixa estimulació de la hipòfisi a la glàndula tiroides (sense que aquesta falli el funcionament).

En alguns casos es pot desenvolupar goll, per dèficit d'iode.

I també existeix, dins aquests casos, la tiroïditis Hashimoto (conegut també com "hipotiroïdisme autoimmune").

L'endocrinòleg/a ha tingut de valorar els resultats analítics i considerar si cal prescriure fàrmac (i la seva dosi) per a poder "regularitzar" el funcionament de la glàndula i el corporal. No cal oblidar que la seva funció principal és regular el metabolisme basal (la despesa energètica mínima per mantenir el funcionament del cos, les constants vitals). Generalment es prescriu hormona tiroïdal de reemplaçament: levotiroxina (T4), com la més comú (fàrmac Eutirox).

Fora d'aquest tractament farmacològic necessari, la pauta d'alimentació a seguir és la que caldria considerant les característiques individuals: composició corporal, edat, sexe, activitat diària, hàbits i quotidianitat, preferències i aversions alimentàries, altres patologies. Prèvia valoració d'aquests factors individuals, caldria elaborar i prescriure una pauta d'alimentació individualitzada, al marge de l'hipotiroïdisme ja regulat amb fàrmac, fent èmfasi en alguns nutrients específics per a poder-los assegurar a través de la dieta (i que són essencials pel funcionament de la glàndula). Si es necessita assessorament al respecte, el/la Dietista-Nutricionista és el professional de la salut capacitat i format per ajudar-hi.