Vull deixar de prendre cafè, però m'agrada tenir a mà algun tipus de beguda calenta. Quin tipus d'infusió és més recomanable?

Qualsevol infusió pot ser consumida, segons preferències individuals; i algunes amb efectes carminatius interessants. Però, potser, caldria posar unes observacions respecte unes poques:

- el te conté cafeïna, en menys quantitat que el cafè; però cal anar en compte pel seu efecte excitant del sistema nerviós.

- algunes infusions tenen un efecte diürètic. És a dir, promouen la pèrdua d'aigua de la sang a través de l'orina. Caldria que la sortida de líquid es compensés amb una entrada adequada d'aquest, per evitar problemes derivats d'una deshidratació.

- algunes infusions tenen efecte laxant. Caldria valorar la consistència de les femtes que en poden derivar, i la seva freqüència, perquè el seu consum no fos contraproduent.

- si s'està prenent algun fàrmac, alguns dels components actius de les plantes poden interaccionar amb el principi actiu del fàrmac, i provocar alteracions en l'absorció a nivell intestinal, en la seva distribució, metabolisme o en la seva excreció; i es disminuiria la seva activitat terapèutica. Donat el cas, caldria valorar-ho amb el metge de capçalera, o buscar informació al respecte a les contraindicacions del prospecte del fàrmac que s'està prenent.

Més enllà d'aquests aspectes, crec que es pot escollir qualsevol de les presents al mercat i que agradi de sabor. I, sobretot, considerant evitar l'addició de sucres per a la seva beguda.