Els gasos, com a flatulències, se generen a nivell de l'intestí gruixut, degut a l'activitat microbiana (bacteris i llevats que formen part de la nostra microbiota intestinal). S'alimenten de tot allò que no absorbim als primers metres d'intestí prim: hidrats de carboni, pèptids, greixos, vitamines, a més de compostos que es converteixen químicament en gasos a nivell intestinal. Ho fermenten, produint compostos orgànics i inorgànics, molts d'ells en estat gasós. I que solen ser els responsables de la distensió abdominal (un intestí gruixut que pot estar inflat com un globus, de forma puntual).

Alguns dels compostos que no absorbim (que no passen la barrera intestinal cap a la sang) són més susceptibles de ser fermentats i, per tant, de ser "menjar" per aquesta microbiota intestinal. A part dels compostos d'origen vegetal que s'emmarquen com a fibra fermentable, també ho són el que es coneix com mono-, di-sacàrids i oligo-sacàrids fermentables i els sucres poliols. Estan presents a diversos tipus i grups d'aliments d'origen vegetal (no als d'origen animal).

I s'ha de dir que, en el cas de la pinya, el seu contingut en aquests compostos mono-, di- i oligo-sacaràrids es considera relativament baix en comparació amb el de d'altres fruites. Per tant, la pinya com a fruita no hauria de suposar una problemàtica en generar més flatulències de les considerades habituals i dins la normalitat (perquè sempre se'n generen, de forma habitual, sense que suposin una molèstia de massa distensió abdominal, de dolor, ni femtes explosives).

Si es tenen contínuament problemes de flatulències i dolor abdominal, indistintament del què es mengi, seria bo fer proves diagnòstiques vàries: des d'una colonoscòpia fins al diagnòstic de malaborsorció de diferents tipus de sucres a través de la quantitat d'hidrogen expirat. I, en funció dels resultats obtinguts, caldrà dur a terme una pauta d'alimentació molt específica, prescrita per un/a Dietista-Nutricionista, com a tractament, per a poder minimitzar aquestes molèsties digestives habituals.