Què ens aporta de diferent la quinoa que no tingui l'arròs? Son cereals molt semblants, oi?

La quinoa és un pseudocereal, a diferència de l’arròs. També es tracta d’una llavor que s’extreu d’una espigueta, però la varietat vegetal és diferent.

Difereixen enormament en el contingut en hidrats de carboni: l’arròs és el cereal que en conté més (per cada 100 grams en cru, 81,3 grams vers els 49,2 grams de la quinoa).

La quinoa, a diferència de l’arròs, conté proteïna en major quantitat i qualitat: 13 grams vers els 7,5 grams de l’arròs, per cada 100 grams de producte en cru. La proteïna de l’arròs és deficient en un aminoàcid essencial (la lisina, quelcom que tampoc planteja cap problema), en contra de la proteïna de la quinoa que conté tots els 8 aminoàcids essencials per persones adultes.

El contingut en fibra de la quinoa (8 grams) també és superior al de l’arròs integral (3 grams), per cada 100 grams en cru de gra.

En contingut mineral i vitamínic no hi ha massa diferència.

Però, en funció del que es desitgi a nivell nutricional, la quinoa pot ser millor.

No es tracta d’un “superaliment” com se sol dir a través de diverses fonts d’informació (no existeixen, de fet), però també pot donar varietat a plats freds i calents que preparin amb ella com a ingredient.

El seu origen és de Sud-Amèrica (i moltes marques provenen d’allà), però s’està cultivant actualment a Espanya també.

Les dades comparatives a nivell nutricional són extretes d’aquesta base de dades BEDCA, i es poden consultar cercant els dos tipus d’aliments: quinoa i arròs integral, classificats en ordre alfabètic.