L’origen de la Fira prové de l’Edat Mitjana quan el rei donava privilegis de celebrar fires i mercats, perquè la gent que vivia en disseminats pogués entrar a les ciutats emmurallades a vendre els animals, les verdures i els productes que conreaven als camps.

El 1315 el rei Jaume II va concedir al comú d’Olot el privilegi de fer una fira durant 15 dies pels volts de Sant Lluc, a l’octubre i una altra de retorn a la primavera. És la que en temps moderns es fa pel primer de maig, en únic dia.

El bestiar, els personatges que entraven a la ciutat damunt de cavalleries engalanades, les famílies que estiraven un vedell o un ase, les dones amb el cap embolicat que duien el davantal ple de verdures i un seguici de mainada, l’home que venia ungüents, el barber que tallava cabells i arrencava dents; les corrues de mules carregades amb bots de vi de pell de cabra van ser imatges que van perdurar en el temps.

Ho van fer fins a l’arribada de la mecanització de la revolució industrial i han evolucionat fins la fira actual. Els burros són motocicletes, els carros són cotxes i les aixades estan mecanitzades. Del temps antic de la tracció animal a la fira de primavera no en queda altra cosa que el sol de la primavera.

La imatge de la fira actual

Les parades s’allarguen al costat dels plàtans que s’alcen a banda i banda del Firal. És el passeig principal d’Olot. El lloc utilitzat per generacions d’olotins i gent de la Garrotxa per passejar els diumenges i els dies festius.

Uns metres més avall del Firal, hi ha el Firalet. Disseny pels premis Prizken, Aranda, Pigem, Vilalta és una extensió grisa que en el dia de la fira acull el mercat de l’automòbil nou i d’ocasió.

Més enllà dels cotxes, la roba d’estiu i el calçat pengen de les parades del mercat excepcional de la diada del Primer de Maig.

La Plaça Major és el centre de la ciutat antiga. Es tracta del lloc on els olotins van dibuixar la trama de la ciutat després dels terratrèmols de l’inici del segle XV. El dia de la Fira acollirà la mostra d’activitats extraescolars.

L’Hospici és un gran edifici quadrat amb patí interior i porticat que ha fet la major part de funcions públiques. Per la fira del primer de Mai és tradició veure-hi els bonsais. La plaça més nova d’Olot és la del Teatre, la qual per primera vegada acollirà el mercat de l’artesania.

La fira s’acaba amb dues grans mostres tradicionals: la de les antiguitats i la de discs antics que en aquesta edició estaran ubicades a la plaça Clarà.