La clau per evitar l’abandonament és el compromís del propietari amb l’animal i el vincle que comparteix amb la mascota. “Un propietari informat des del principi, amb consciència dels compromisos que adquireix amb l’animal que té a casa, és molt difícil que arribi a pensar en abandonar la seva mascota”, van explicar els representants veterinaris a la presentació de la Guia ràpida de tinença responsable que ha editat el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) amb el suport de l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia (AIAC), una base de dades professional veterinària creada per a la localització d’animals de companyia fa 25 anys que és pionera a l’Estat espanyol i a Europa.

La guia recopila el conjunt de les recomanacions veterinàries sobre tinença responsable i informa al propietari sobre les seves obligacions i els drets de la mascota. Té un format adequat per acompanyar la cartilla sanitària i la resta de la documentació de l’animal. Es pot aconseguir a través de les gairebé 1.000 clíniques de tot Catalunya.

Els principis de tinença responsable vetllen pel benestar físic, de nutrició i de comportament de l’animal. Les indicacions veterinàries inclouen, des de fa 25 anys de creació de l’AIAC:

• la identificació amb un microxip en una base de dades eficient.

• recomanen l’adopció d’animals en busca de llar.

• els drets de l’animal i les seves necessitats diàries.

• les normes de convivència amb el veïnat.

• les normes al carrer.

• recomanen l’esterilització per evitar les cadellades no desitjades.

... i informen que l’abandonament d’un animal és delicte.

La identificació és més eficient si les dades s’actualitzen

Per millorar l’eficiència de tot el sistema d’identificació és molt important que les dades (canvi de telèfon i domicili) siguin actualitzades. Sovint no es comunica un trasllat a la base registre d’identificació animal i s’incrementa el risc de no poder reunir a la mascota amb la seva família.