El 42% de les avaries en automòbils estan relacionades amb la bateria, l'alternador o el motor d'arrencada. La bateria del cotxe compleix la funció d'acumular i proveir l'energia elèctrica requerida per arrencar el motor. Així mateix, és l'encarregada de subministrar l'electricitat necessària per al funcionament dels sistemes elèctrics i electrònics (llums, centraleta, eixugaparabrises, GPS o ràdio) quan el motor està apagat o si, ja en marxa, la demanda energètica excedeix la capacitat de l'alternador.

Unes atencions mínimes i una revisió periòdica de la bateria en els tallers mecànics garanteix el seu correcte funcionament i retarda el canvi de bateria. Aquesta revisió és més essencial durant l'hivern a causa de les baixes temperatures, ja que les bateries en condicions climàtiques adverses poden comportar-se anormalment. Les baixes temperatures redueixen la seva efectivitat i la humitat, en alguna de les seves parts, pot provocar una pèrdua de potència que anul·li la seva capacitat.

Els experts en mecànica d'Euromaster aconsellen vigilar l'estat general de la bateria del cotxe i del sistema de càrrega cada 10.000 km. I en el cas de les bateries amb manteniment (ho indica la seva etiqueta) realitzar periòdicament reompliments del nivell d'aigua.

A més, a l'hora d'instal·lar un accessori electrònic al cotxe, és recomanable consultar-ho als professionals dels tallers de reparació per tal de saber si la potència de la bateria és suficient per fer funcionar el nou complement.

Les bateries dels cotxes no duren tota la vida, sinó que s'han de canviar. Moltes d'elles, especialment les de menor qualitat, es descarreguen amb el pas del temps i de res serveix tornar-les a carregar. Els canvis bruscos de temperatura afecten especialment el bon exercici de la bateria del cotxe. Motius que obliguen a canviar-la, ja que una bateria descarregada o en mal estat pot deixar el cotxe sense subministrament si fa molta calor o molt fred, atès que tindrà dificultats per recarregar-se.

El bon funcionament d'una bateria depèn en gran mesura de l'alternador. Aquest element és l'encarregat de recarregar la bateria amb l'energia elèctrica generada pel propi moviment del motor. Si el procés de càrrega amb el motor en marxa falla, la bateria es descarregarà per complet.

La majoria de fabricants recomanen canviar la bateria del cotxe cada quatre anys, la seva vida útil prevista. No obstant això, és habitual que es produeixin fallades abans de complir-se aquest període. Així que en cas de detectar algun tipus d'anomalia durant l'arrencada del vehicle, el millor és dirigir-se al taller més proper per fer les proves necessàries i, si cal, procedir a la seva substitució.