Un portal web turístic ha utilitzat una fotografia meva sense citar-me com a autor? Si ho portes al jutjat, què podria guanyar? Val la pena.

Com a autor de la fotografia vostè té el dret de reclamar que sigui reconegut com a autor, així com decidir si vol que sigui objecte de difusió. Caldria saber també com vostè va donar difusió a aquesta imatge (per exemple, penjant-la a internet), per així conèixer com aquell portal turístic ha accedit a la mateixa, i saber si va reservar els seus drets sobre dita fotografia. És viable instar una demanda judicial per a la indemnització dels danys i perjudicis soferts per aquesta utilització indeguda, encara que sigui per dany moral.

Els criteris que empra la llei per valorar aquesta indemnització són, a elecció del perjudicat, l’import de les conseqüències negatives que hagi pogut tenir (pèrdua d’ingressos i beneficis que hagi obtingut l’infractor per la utilització), o bé la quantitat que s’hagués pogut pagar si l’infractor li hagués demanat autorització per fer servir la fotografia. En el cas del dany moral, que seria indemnitzable encara que no hi hagués perjudici econòmic, es valorarà segons les circumstàncies de la infracció, gravetat dels fets i difusió que hagi tingut l’ús no autoritzat.

Miquel GARCIAS MIQUELAdvocatPRAT SÀBAT ADVOCATS