Tengo plantas de marihuana en casa. ¿Es eso cierto que se pueden tener tres plantas en casa?

En cap cas està exempt de sanció el cultiu de cànnabis sense autorització. Aquesta activitat serà, a) constitutiva d’un delicte contra la salut pública; b) d’infracció administrativa.

No obstant, respecte a la seva vessant delictiva, no trobem en la jurisprudència una norma clara que reguli la tinença del cànnabis per a l’autoconsum sinó que depèn del criteri del jutge i dels particulars de la situació.

La jurisprudència no es regeix pel número de plantes, sinó de la quantitat total de substància; si aquesta excedeix els límits de l’autoconsum se la presumeix destinada al tràfic il·lícit.

El criteri de l’Institut Nacional de Toxicologia per a calcular les dosis per a l’autoconsum estimen que el consumidor mig sol cobrir el seu consum per un període de cinc dies (Acuerdo del Pleno de la Sala Segunda del Tribunal Supremo de 19 de octubre de 2001; STS: 281/2003 de 1 octubre).

S’ha de tenir en compte que les quantitats difereixen en funció de si la substància que se’n extreu és marihuana (100 gr.) o haixix (25gr.). En el cas de plantes de marihuana el pes es determinaria a partir de les parts aptes potencialment pel consum.

Anna GARRIGA MORTENSENGraduada en DretPRAT SÀBAT ADVOCATS