Pregunta completa: Quina diferència hi ha entre fer una associació o una empresa? Si faig una associació, m'he de donar d'alta d'autònom? Vull professionalitzar-me en el camp de l'educació ambiental (estalviant costos, com tothom) i veig que en aquest sector la majoria són associacions sense ànim de lucre en lloc de societats. Què és més legal?

L'associació és una entitat sense ànim de lucre, amb la finalitat de complir una finalitat normalment d'interès general. Si el que es vol fer és exercir una activitat econòmica, llavors la forma d'associació no és la més adequada; en aquests casos, seria millor la forma de societat si són vàries les persones interessades, o bé exercint l'activitat com a autònom si és de forma individual. Val a dir que l'associació sí que pot realitzar activitats econòmiques, sempre que siguin accessòries o subordinades al compliment de la seva finalitat. Però en aquests casos, els rendiments s'han de destinar exclusivament al compliment de la finalitat per la qual es va constituir, i no repartir entre els associats.

En les associacions, com a entitats sense ànim de lucre, es creen habitualment relacions de treball de diversa naturalesa jurídica: laboral o de voluntariat, a les quals se'ls aplica, en major o menor mesura, el dret del treball, això significa, que depenent de la relació que es tingui amb l'entitat haurà d'incloure's en el règim corresponent de la Seguretat Social.

Miquel GARCIAS MIQUELLuis MORENO PRATAdvocatsPRAT SÀBAT ADVOCATS