Després de quatre anys de silenci, la cerimònia que reconeix les millors iniciatives en el sector tecnològic gironí, la Gala d'entrega dels Premis Digitals e-Tech, va renéixer ahir al vespre al Palau de Congressos de Girona amb la celebració de la seva 9a edició, impulsada per l'Associació d'Empreses de Noves Tecnologies de Girona (AENTEG) i Diari de Girona. L'acte, que va aplegar unes 150 persones, va premiar una desena d'empreses, institucions, entitats i particulars que amb els seus treballs, iniciatives, activats i projectes contribueixen a la difusió i desenvolupament del món digital i tecnològic a les comarques gironines. En total, es van presentar 77 projectes que optaven a 10 categories diferents, quatre de les quals van escollir els seus guanyadors mitjançant una votació popular a través de les xarxes. Els premiats en les sis categories restants van ser elegits per un jurat.

La Gala, presentada pels periodistes Oriol Puig i Judit Arroyo, va ser inaugurada pel president de l'AENTEG, Joan Ribas de Pouplana, qui en el seu discurs d'obertura va remarcar que les empreses del territori gironí "van ben alineades en les estratègies de desenvolupament de productes i serveis definits de cara a les demandes de futur" com les Smartcities. Una idea que va recuperar el director general de Telecomunicacions i Sistemes d'Informació de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, qui va assenyalar la necessitat de "reforçar" les infraestructures de les telecomunicacions, "més enllà de l'àrea metropolitana de Barcelona", amb l'objectiu de què tots els territoris catalans estiguin a "l'alçada" que requereix el segle XXI. En aquest sentit, Puigneró va subratllar que, en el futur, el "petroli" seran les dades i que cal invertir a "generar aquesta nova indústria" que, segons va afirmar, "pot crear ocupació". "Hem de ser consumidors però també productors de solucions tecnològiques" va dir el director general.

El director de Diari de Girona, Jordi Xargayó, va recordar que quan aquesta publicació es va convertir -el 8 d'octubre de 1999- en el primer diari electrònic de les comarques gironines, "estàvem entrant en una nova era", però que actualment "estem informats al minut" gràcies a les noves tecnologies i que per això "sense deixar de banda la indústria tradicional, cal incentivar les noves generacions per no quedar despenjats" de la futura revolució tecnològica. Va afegir que a les administracions públiques els correspon "regular, impulsar i no posar traves" a aquest sector i va puntualitzar que "les grans transformacions han arribat sempre des de la iniciativa privada", sense que "mai hi hagi intervingut cap govern".

Un exemple d'emprenedoria

Un dels moments més esperats de la Gala va ser l'entrega del premi Honorífic -de la mà del president de l'Aenteg- al figuerenc Dídac Lee, per la seva llarga trajectòria en el sector i per haver-se convertit en un referent tant en l'aspecte empresarial com en el d'innovació. Lee, que va fundar la seva primera empresa als 21 anys -un proveïdor d'Internet- i des d'aleshores n'ha creat 15 més, va explicar als joves emprenedors aplegats al Palau de Congressos que, per a ell, el més important a la vida és "tenir un motiu poderós per estar motivat". "El meu era crear productes innovadors i vendre'ls arreu del món sense moure'm de la província de Girona" va compartir l'empresari. Lee també va aconsellar als presents que "coneguin els seus competidors per poder créixer" i a les institucions, que "confiïn en els joves donant-los oportunitats".

Respecte a la resta de premiats, es van viure moments divertits, quan alguns d'ells van aprofitar la recollida del premi per fer-se publicitat com Naturaki o per demanar finançament, com Wanty. La clausura de la gala va anar a càrrec de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, qui en el seu discurs va recordar que no hem de "perdre" els orígens, "tot i que la voracitat i la velocitat del dia a dia ens fa oblidar d'on venim". "Fa tres anys la ciutat de Girona era inexistent a les xarxes socials. Ara, darrere Barcelona, som la ciutat més activa en el món digital" va concloure.

Els Premis Digitals de Girona E-Tech 2014 han estat possibles gràcies a la col·laboració de Catalunya Caixa, Grup Miquel, GNA i Efimàtica.