Els llibreters afronten amb optimisme la diada de Sant Jordi i el Dia del Llibre. El sector confia que el fet que sigui jornada laborable incentivi encara més els bons resultats aconseguits els dos darrers anys, tant en participació com en vendes. El Gremi de Llibreters va tancar la diada de l'any passat amb una facturació de 21,80 milions d’euros i un creixement d'un 4% respecte al 2016. Unes xifres que esperen repetir.

Com afronta el sector llibreter la diada de Sant Jordi?

Pensem que serà un molt bon Sant Jordi perquè cau en un dia feiner i això va molt bé. Aquest cap de setmana, la gent ja ha anat a comprar a les llibreries i avui repetiran perquè el dia de Sant Jordi és impossible no comprar un llibre.

Quina previsió de vendes hi ha?

La previsió és repetir les exitoses vendes de l’any passat. La diada de Sant Jordi del 2017 va anar molt bé i esperem que aquest any també.

Hi ha bons escriptors a Girona?

Sí, molts. He estat comptant i per aquest Sant Jordi s’han publicat més d’una trentena de llibres d’autors gironins. És una molt bona xifra i mostra que a les comarques gironines hi ha molt bons escriptors. També cal destacar que aquí a la província hi ha molts escriptors de llibres juvenils i infantils, així com il·lustradors. Tenim gent molt important a les nostres comarques que potser a vegades no valorem prou. Les llibreries estem fent una aposta molt forta pels autors de casa.

I els lectors gironins com són?

La gent gironina és una amant dels llibres. Hi ha molta gent que li agrada llegir. Girona és una ciutat molt cultural. Si consultes les agendes, pots comprovar que s’organitzen molts actes culturals aquí. Que això passi en una ciutat petita com és Girona, crida molt l’atenció. Demostra que vivim en una ciutat culta. Un altre factor a destacar és que la societat gironina estima molt els seus autors. Si els escriptors gironins han publicat llibre, els escollim per sobre de la resta d’autors. Preferim un gironí que un de fora, som molt nostres.

Com està el sector llibreter?

La crisi econòmica, tot i que va arribar tard al sector llibreter, va ser un cop molt profund. Ara ens trobem en un moment més estable, però hem passat uns anys molt i molt dolents. L’any passat vam començar a notar una petita recuperació i aquest any estem estabilitzats, però no ens trobem en la mateixa situació que abans de la crisi econòmica. Som optimistes i pensem que les llibreries tenen futur i que no poden morir. Els llibres s’han de comprar a les llibreries.

Cap a on miren les llibreries?

Les llibreries s’han de convertir en centres de cultura. Llocs on hi hagi un espai de trobada entre escriptors, lectors, editors i llibreters. Les llibreries també han d’impulsar l’organització de premis i presentacions de llibres per incentivar la lectura. Tot això, però, no ho poden fer les llibreries soles sinó que les institucions ens hi han d’ajudar.

I com s’apropen les llibreries als més petits?

Estaria molt bé que les escoles veiessin que han de portar els nens a visitar les llibreries. D’altra banda, cal destacar que la Generalitat de Catalunya ha impulsat una campanya que regala un llibre als nens que compleixen sis anys. Això apropa els nens a les llibreries. És una campanya molt interessant perquè és una manera que les famílies trepitgin les llibreries.

Es llegia més en el Sant Jordi de fa 20 anys?

L’arrel familiar de comprar llibres fa molts anys que és viva a Catalunya. El problema és que en una època de bonança compres més, però la gent continua llegint. Per tant, jo crec que es llegeix igual ara que fa 20 anys.

Per què és important llegir?

És un plaer extraordinari en què vius altres vides, aprens molt, et desinhibeixes.