Acaba el curs i el cos demana un descans. Desconnectar del bullici, les presses, els entrepans i la multitasca per tornar al silenci, a descansar, tornar a trobar-se a un mateix i tornar a gaudir, delectant, de la parella, la família i els amics.

El cos convida a tornar al natural, i en aquesta recerca pel genuí, Astúries s'erigeix com l'opció perfecta per tornar "als orígens", tornar a menjar bé, tornar a sentir-se lliure i eludir fins i tot els típics dilemes de vacances: ¿mar o muntanya? ¿Descans o aventura? ¿Esport o gastronomia? ¿Platja o cultura? La millor opció és no triar: amb gairebé 400 quilòmetres de costa als peus de la muntanya, un nodrit catàleg de recursos naturals i culturals reconegut per la UNESCO, i un gran rebost, s'entén per què Astúries s'ha guanyat a pols el cognom de "Paradís Natural". Aquí no caldrà sacrificar interessos perquè tots gaudeixin de les vacances. Astúries és l'aposta segura.

Tothom associa Astúries amb el color verd. No és casualitat. Un podria creuar el territori asturià saltant de paisatge protegit a paisatge protegit. Més d'un terç del seu territori disposa d'alguna figura de protecció mediambiental, i són 6 els espais on la UNESCO ha posat el seu segell: Pics d'Europa, Xarxes, les Ubiñas-La Taula, Somiedo, Oscos-Eo i Fonts del Narcea, Degaña i Ibias, són espais on omplir els pulmons d'aire pur, bé sigui practicant senderisme, running, escalada o bicicleta de muntanya, observant flora i fauna -on l'ós bru és el rei-, o, simplement, gaudint d'un retir a algun dels 1.800 allotjaments rurals que esquitxen la regió. Aquí el luxe està a l'abast de tots i se serveix en forma d'esmorzar casolà, vistes impagables, i so d'ocells i esquelles a manera de fil musical.

Però Astúries també és blau. Astúries no s'entén sense el seu mar Cantàbric, els seus penya-segats impossibles i les seves 200 platges on refrescar-se a ple estiu, fer caiac, surf o senzillament passejar en silenci.

Per als que estimen el mar però busquen alguna cosa més que sol i platja, Astúries ofereix escapades on amarar-se de cultura sense renunciar a la naturalesa a la vora del mar. Una excursió per la costa dels dinosaures i una visita guiada a les icnites de la Grega -a escassos metres del Museu del Jurásico- li aportarà una experiència prehistòrica apta i enriquidora per a tots els públics. Una visita al Centre d'Art Rupestre Tito Bustillo i a la mateixa cova original (visitable prèvia cita per a adults i nens des de 7 anys) li descobrirà l'emoció de visitar una cova amb pintures paleolítiques originals. També es poden visitar les pintures de la Cova de Candamo (del 15 de juny al 15 de setembre) i les de la cova del Pindal, oberta tot l'any en un entorn únic, a la vora dels penya-segats de San Emeterio. A pocs quilòmetres, a Colombres, les petjades dels indians es fan visibles gairebé a cada casa, i s'entenen millor amb una visita a l'Arxiu Històric d'Indians.

No descarti com a pla per a l'estiu una ruta amb cotxe per descobrir els pobles mariners d'Astúries. De Ribadedeva a Castropol, passant per Llanes, Ribadesella, Lastres, Bols, Luanco, Cudillero, Luarca, Port de Vega, Tàpia de Casariego o Castropol, aquest itinerari us permetrà conèixer les viles més pintoresques d'Astúries -cadascuna amb la seva personalitat- i gaudir dels seus peixos i mariscs, a primera línia de mar.

Com a rerefons, la cuina asturiana i les seves mil ambients: des dels petits restaurants locals on la tradició es manté en mans de les 'guisanderas', a les sidreries -aquests locals concorreguts on s'aboca, es picoteja i es fan amics. I per descomptat l'elit culinària dels 8 restaurants distingits amb estrella Michelin, que a Astúries destaquen per la seva excel·lent -i sorprenent- relació qualitat / preu: Casa Marcial -amb dues estrelles-, El Reial Balneari, Casa Gerardo, El Corral del Indiano, Auga, La Salgar, Arbidel i el Retir de Pancar. Els restaurants de "Taules d'Astúries" i "Sidrerías d'Astúries" suposen una altra aposta segura per tancar amb bon gust unes vacances al paradís.