Prop de 44 milions de quilòmetres quadrats per descobrir. És el que ofereix Àsia, més enllà de les seves capitals i llocs més reconeguts. Quilòmetres i quilòmetres de boscos, muntanyes, rius i platges, paisatges surrealistes i cultures plenes d'espiritualitat.

El continent ofereix moltes possibilitats per viatjar, des de gaudir de la tranquil·litat d'una platja fins a visitar antigues ciutats i monuments.

Però també dóna la possibilitat de practicar activitats d'esport i aventura a través de les seves valls i mars, experiències úniques que Lonely Planet ha recollit en aquesta guia.

Travessar la selva de Borneo

L'illa de Borneo (Indonèsia) ofereix un paisatge selvàtic poc descobert i creuar-la de costa a costa pot ser una de les majors aventures a experimentar a Àsia.

El recorregut es pot començar riu amunt en Balikpapan, pel Sungai Mahakam, en diverses embarcacions (més de 900 km, 7 dies). A l'altra part de l'illa es descendeix el Sungai Kapuas, el riu insular més llarg del món; però el punt crucial de la travessa està entre aquestes dues rutes: 5-7 dies de senderisme per la serralada Muller, famosa pels seus guals de riu, sangoneres i pendents traïdors. En aquesta aventura és imprescindible comptar amb l'ajuda d'un guia per travessar la serralada Muller.

Recórrer Vietnam en bicicleta

La bicicleta és un dels vehicles estrelles del Vietnam i per als turistes, un mitjà de transport excel·lent per conèixer i gaudir les ciutats i els seus voltants.

El país ofereix diverses experiències per realitzar sobre dues rodes. Per exemple, al sud, on es pot recórrer al delta del Mekong, o en pla, sobre terra i aigua (potser és el lloc amb major congregació de ponts del món). Al centre de Vietnam és possible barrejar rutes costaneres en zones turístiques com Danang i Nha Trang amb ascensos a les terres altes, entre selves tropicals i cafetars.

'Puenting' a la Xina

A part de visitar Pequín o Xangai, Xina té altres ciutats, com la de Macau, famosa pels seus casinos i per la seva torre. La Macau Tower té 233 metres i 76 plantes, un lloc ideal per saltar i practicar 'puenting'.

En total, es triga 60 segons a arribar a la plataforma en ascensor. La notícia és que es triga una dècima part d'aquest temps a baixar, ja que en la caiguda s'assoleixen 200 quilòmetres per hora, mentre la ciutat sembla alçar-se davant el saltador, i no a l'inrevés. Per gaudir d'un toc únic, s'aconsella un salt nocturn.

Aprendre a surfejar a Bali

Tornem a Indonèsia per surfejar a l'illa de Bali. A l'extrem sud, es troba la península de Bukit, una escullera al mar que modera les onades de l'oceà Índic.

En general, l'illa ofereix tot tipus de platges, per surfistes experimentats i per a aquells que vulguin aprendre. A la platja de Kuta, les onades trenquen suaus a la sorra (l'entorn ideal per aprendre), mentre que a Padang Padang (o Bali Pipeline) trenquen onades llargues i accelerades.

Escalar a Tailàndia

A la zona de Railay, a la costa oest de Tailàndia, es barreja la platja tropical amb penya-segats, un lloc ideal per escalar entre palmeres i la brisa del mar.

Hi ha una varietat d'opcions per practicar aquest esport. Per als principiants, hi ha la Diamond Cave North Face i l'ABC Wall. I hi ha zones de 'psicobloc' per a escalar per un penya-segat marí sense cordes i deixar-se caure al mar d'Andaman en acabar o quan s'estigui brut. L'accés més fàcil és en vaixell des de la platja d'Ao Nang.