Terra, aigua, foc i aire. San Bartolomé de Tirajana mostra tota la força dels quatre elements. Un petit paradís situat al sud de l'illa de Gran Canària en el qual el sol mai falla, la brisa corre pura i neta, i l'oceà Atlàntic ens rep amb el seu onatge captivador i intens.

Aquest municipi grancanari destaca per la seva varietat de paisatges. Un continent en miniatura que colpeja amb els seus contrastos entre els seus més de 300 quilòmetres quadrats. En un tancar i obrir d'ulls ens podem traslladar de les muntanyes negroses dels cims, fins a les espectaculars platges de suau línia ondulada i sorra clara i volcànica, amb fons rocosos que alberguen una gran varietat de vida marina.

Les càlides aigües conviden al bany i la pràctica d'esports aquàtics. Windsurf, vela, pesca submarina, busseig o apnea són només algunes de les disciplines que es poden practicar a les seves aigües. I per als amants dels esports de riscos, Maspalomas, principal localitat de San Bartolomé de Tirajana, es converteix en tot un repte. Ciclisme de muntanya, parapent, escalada o barranquisme garanteixen l'aventura a través d'una geografia rocosa i abrupta.

La màgia de les Dunes

Maspalomas ens regala un paratge únic i màgic: la Reserva Natural de les Dunes. Es tracta d'un Espai Protegit d'Interès Nacional de més de 400 hectàrees format per un camp de dunes, un bassal i un palmerar. Tot això conforma un conjunt de gran interès paisatgístic, geomorfològic, botànic i faunístic que es pot recórrer en camell.

La gran varietat de fauna converteix la zona en destinació internacional d'ornitòlegs i observadors d'aus. Migratòries com flamencs, garses i remena conviuen amb nidificants com camallongues, fotges, gallinetes i corriols. Així mateix, és la llar de dos rèptils: el Lagarto Gigante de Gran Canària, endèmic de l'illa, i el perenquén de Boettger.

Una altra de les joies de Maspalomas és el seu far, reconegut com a Bé d'Interès General, que està situat al final de la platja, al costat de les dunes. Construït en 1889, és un dels fars més antics que es mantenen en funcionament a les Illes Canàries. Ofereix unes vistes privilegiades de tot el litoral des dels seus 54,70 metres d'altura. Una visita obligada abans de pegar-se una capbussada a la platja de l'Anglès o en les cales de les Ruques i del Cochino.

Gastronomia i oci nocturn

La gastronomia tradicional canària és senzilla, rica i variada. A més de la tradicional 'papa canària' acompanyada de l'indispensable mojo picón, podem degustar una gran varietat de carns i peixos, amanits amb verdures i fruites. Tot regat amb vins de la comarca i rematat amb postres com el massapà, el bienmesabe o el frangollo, i licors casolans com 'La Guindilla' o roms de canya.

Després de delectar-se amb les olors i sabors tradicionals d'aquesta terra, toca una mica d'oci nocturn. La suau brisa de les nits illenques és l'excusa perfecta per gaudir de la vida nocturna a Maspalomas. Bulliciosos bars i discoteques, com Pachá, situada a la Platja de l'Anglès, s'omplen de ritmes tropicals i sensuals. I per tancar la nit, un còctel al Gran Casino Costa Meloneras.