El britànic Lewis Hamilton (McLaren) ahir es va proclamar campió del món de Fórmula 1 després de classificar-se a l'últim moment en el cinquè lloc en el darrer gran premi de l'any, el del Brasil, en què el seu únic rival pel títol, el brasiler Felipe Massa (Ferrari), va aconseguir un tan contundent com insuficient triomf.

Massa va guanyar la carrera per davant de l'espanyol Fernando Alonso (Renault), que va tancar la temporada d'una manera brillant per acabar el campionat en la cinquena posició, després de superar en la taula de punts a l'alemany Nick Heidfeld (BMW). El podi el va completar el finlandès Kimi Raikkonen (Ferrari), que va cedir el títol guanyat l'any passat. Hamilton, des d'ahir el campió del món més jove de la història de la Fórmula 1, necessitava acabar entre els cinc primers, independentment del que fes Massa, per posar-se la corona. I això és el que va fer, encara que patint fins a l'últim metre. En un final d'infart i sota la pluja, l'anglès va travessar la línia d'arribada en la cinquena plaça, després de superar en l'últim revolt l'alemany Timo Glock (Toyota), davant la desesperació del pilot paulista. Massa també va fer el que havia de fer, guanyar la carrera, però el miracle al final no es va produir, malgrat que es va fregar en l'última part de la prova. Hamilton, que no havia de fer res espectacular, com ell mateix va dir la vigília, al final va haver d'esprémer-se al màxim per aconseguir el seu objectiu.

Quan la pluja va aparèixer per segona vegada sobre la pista paulista -ho va fer per primera vegada cinc minuts abans de l'arrencada, a tres voltes de final, el britànic va ser superat per l'alemany Sebastian Vettel (Toro Rosso), cosa que el va col·locar en una sisena i insuficient plaça. Però el britànic, en vista que el panorama s'havia posat molt negre, es va llançar com un desesperat a la recerca del germànic, al qual no va poder superar en cap moment.

Però Hamilton va arribar fins a un altre alemany, Timo Glock, que va optar per no canviar a pneumàtics d'aigua i mantenir els de sec. El britànic ho va aprofitar i el va superar en l'últim revolt de la volta final per travessar la línia de meta en el cinquè lloc i aconseguir el títol que ja estaven celebrant en el garatge de Ferrari.

Massa va sumar ahir l'onzè triomf de la seva carrera esportiva, amb el que empata amb el canadenc Jacques Villeneuve; el sisè de l'actual temporada -més que ningú altre- i el segon en el gran premi del seu país, després del que va obtenir fa dos anys. Tot i això, aquestes estadístiques les va rebre amb amargor, com els quasi cent mil d'espectadors que van poblar des de molt aviat les grades del circuit d'Interlagos.

Hamilton, en la seva segona temporada en la Fórmula 1, es va fer amb el títol per un sol punt (98 contra 97), i va tornar la corona de pilots a l'equip McLaren, que no tenia un campió del món des del 1999, quan ho va aconseguir el finlandès Mika Hakkinen.

Amb el seu segon lloc d'avui, Fernando Alonso va tancar amb genialitat una temporada que en els seus dos primers terços semblava que seria molt amarga. L'asturià va acabar amb un podi que s'uneix als triomfs de Singapur i Japó. Alonso va arrencar des de la sisena plaça i va aconseguir remuntar fins a la segona. Pel camí va haver d'avançar fins a dues vegades el finlandès Heikki Kovalainen (McLaren), i l'equip sempre va prendre les decisions correctes en els moments adequats. Gràcies al triomf de Massa i el tercer lloc de Raikkonen, Ferrari es va endur el títol de constructors.