U

n crèdit del qual les institucions s'han de fer càrrec és el mateix que qualsevol altra despesa pública: es paga amb els impostos de tothom. Un criteri de repartiment de fons públics racional, més en temps de crisi, olbliga Ajuntament i Diputació a buscar vies per no haver de pagar la totalitat dels diners del crèdit. Resposta ràpida: que el deute s'englobi dins el concurs de crèditors per evitar que les institucions segueixin pagant. El problema, però, i el dubte interpretatiu que existeix a dia d'avui és si el concurs de creditors presentat pel CB Girona també afecta un deute que no és pròpiament del club sinó d'Institucional del Bàsquet. En el segon supòsit els ciutadans de Girona, a través dels seus impostos, acabarien pagant la totalitat del pendent del crèdit, 2.600.ooo euros.

El passat 25 de juliol els responsables del CB Girona anunciaven la renúncia de l'entitat a l'ACB al mateix temps que feien pública la seva intenció de presentar un concurs de creditors. Avui, quatre mesos més tard, el procés concursal encara no ha arribat - ahir des del club es reiterava que està a punt d'engegar-se amb una imminent Junta General d'Accionistes - i una part dels deutes del club, la que correspon al crèdit de 2.600.ooo euros a Institucional del Bàsquet, està sent abonada per les institucions públiques gironines. Ajuntament i Diputació avalaven aquest crèdit i, des del moment en què el club ha deixat de pagar, s'han vist obligades a pagar les diferents quotes, que arriben aproximadament a uns 280.000 euros anuals.

El crèdit que van avalar Ajuntament i Diputació té el seu origen en el 2001, quan Joaquim Vidal deixa definitivament el club, i el comptador es posa a zero a través d'un crèdit a l'empresa Institucional del Bàsquet. El nou consell d'administració del CB Girona veia com podia fer-se càrrec del dia a dia del club amb la tranquil·litat que els deutes es finançaven a llarg termini i amb unes quotes de pagament que, a la pràctica, quedaven assumides per les subvencion que es rebien tant de l'Ajuntament com de la Diputació. El crèdit, però, es va renegociar a l'alça uns anys més tard i quan els responsables del CB Girona van deixar de pagar les quotes, en el segon tram de la passada temporada, la mirada del banc es va dirigir cap als avaladors. En aquest cas a les dues principals institucions gironines: Ajuntament de Girona i Diputació. Ahir, des de la plaça del Vi, es confirmava que les institucions s'estaven fent càrrec dels pagaments de les diferents quotes del crèdit. El plantejament de les institucions és pagar i mantenir-se a l'espera del que succeixi en el concurs de creditors en el qual esperen deslliurar-se d'aquesta llosa financera.

Mentrestant des del club, en què el conseller Jordi Juanhuix és l'única cara visible de l'antic consell d'administració, es manté el mateix dicurs dels últim mesos. Es treballa per anar solucionant tots els aspectes, posen com a exemple l'ERO dels treballadors, i mantenen que en els propers dies el procés concursal agafarà forma un cop hagi passat la junta general d'accionistes de la SAD.