Només una victòria a l'estadi José Alvalade davant de l'Sporting de Portugal permetria al Barça tancar ja la fase de grups de la Lliga de Campions com a primer classificat i aparcar la competició europea fins a l'encreuament de vuitens de final, previst per a final de febrer.

Líder del grup C amb 10 punts, un més que l'Sporting, el Barcelona té l'oportunitat de confirmar que és l'equip més potent del grup i un aspirant al títol davant un equip ja classificat per a vuitens, que ha anat de menys a més i que esgotarà les seves opcions de ser primer. Un empat obligaria l'equip de Guardiola a confirmar la seva primera plaça davant del Xakhtar, al Camp Nou. Sense Puyol ni Touré, reservats per Guardiola, el Barcelona recupera el seu millor actiu ofensiu, Leo Messi. Sense l'argentí, l'equip blaugrana perd creativitat, explosivitat i capacitat per generar espais, com va demostrar en el seu últim xoc de la Lliga, contra el Getafe (1-1).

Messi, que probablement serà titular, és a més el màxim golejador de la Champions amb quatre gols, empatat amb Berbatov, Gerrard i Del Piero. Eto'o, millor golejador del Barça, suma tres gols en la competició, parella que converteix l'equip blaugrana en el màxim realitzador de la Champions, amb onze gols en quatre partits. El Barça també és l'equip que més dispara a porta (36 llançaments entre els tres pals). Malgrat la seva inclinació a les rotacions, Guardiola haurà d'apostar per un onze de garanties per evitar sorpreses. Márquez tornarà a l'eix de la saga al costat de Piqué, i probablement, també Sergio Busquets al centre del camp, per facilitar la circulació de la pilota. La línia d'atac serà la titular de Guardiola, amb Henry, Eto'o i Messi. A Bojan i Hleb, titulars contra el Getafe, els tocarà esperar torn i convertir-se en teòrics revulsius.

L'Sporting, de la seva banda, espera confirmar avui el seu creixement (des de la seva derrota a Barcelona per 3-1 no ha encaixat cap gol) malgrat comptar amb nombroses baixes. El seu entrenador, Paulo Bento, no ho tindrà fàcil per alinear un equip de garanties, ja que a la infermeria hi ha encara jugadors del pes de Fabio Rochemback, Tone, Pedro Silva o Abel. El tècnic portuguès tampoc no podrà disposar del montenegrí Simon Vukcevic, aquest últim apartat de la disciplina de l'esquadra lisboeta per problemes disciplinaris. Bento pot formar amb l'exvalencianista Caneira i l'argentí Grimi per les bandes. L'eix de la defensa l'ocuparan Polga i Daniel Carriço, que precediran a Miguel Veloso com organitzador, amb Joao Moutinho i Izmailov per les bandes. Helder Postiga jugarà per darrere els dos dos puntes: Liedson i Derlei.