Una vintena d'estacions d'esquí del Pirineu Català i Aragonès, del Sistema Penibético, Central i la Serralada Cantàbrica inauguraran aquest cap de setmana la nova temporada, segons els parts de neu que gestiona l'Associació Turística d'Estacions d'Esquí i Muntanya (Atudem), i coincidint amb el pont de la Constitució.

Així doncs, les estacions d'Astún, Candanchú, Candanchú-Le Somport, Cerler, Formigal, Panticosa, Javalambre, Valdelinares i Llanos de l'Hospital, al Pirineu Aragonés, Boí Taull, Baqueira Beret, Espot Esquí, La Molina, Masella, Port Ainé , Tavascan i Vall de Núria, al Pirineu Català; Navarraski al Pirineu Navarrès; Manzaneda a la Serralada Cantàbrica, La Pinilla al Sistema Central i Sierra Nevada, al sistema Penibètic, iniciaran el proper 4 de desembre la nova temporada d'esquí .

Les estacions d'esquí de tota la península han destinat un total de 54,3 milions d'euros a l'ampliació i a la remodelació de les seves instal·lacions de cara a aquest hivern, la inversió d´un 8% superior a la de l'any passat, davant la "incertesa" que suposa per aquest sector afrontar la crisi i la variabilitat del clima.

Les de Catalunya i les d´Aragó lideren el desemborsament amb 19 milions i 21,4 milions d'euros, respectivament. Els segueixen les estacions de la Serralada Cantàbrica (6,2 milions), les del Sistema Penibètic (5,3 milions) i les del sistema central (2,4 milions).

"La pròxima temporada es caracteritzarà per la seva incertesa a causa de la virulència de la crisi, si hi haurà o no neu i als canvis de tendència a les reserves, que ara es fan a última hora", ha explicat el president de l'Associació Turística d'Estacions d'Esquí i de Muntanya (Atudem) i director general de Baqueira Beret, Aureli Bisbe.

Les estacions associades a Atudem comptaran amb 42 pistes d'esquí alpí més que al 2008/09, fins a 996 pistes, i amb més de 1.000 quilòmetres de superfície esquiable, uns 30 quilòmetres més que els disponibles de la temporada anterior.

Més de set milions de visitants

Durant l'hivern del 2008-2009 les estacions d'esquí van rebre 7,41 milions de visitants, enfront als 5,83 milions registrats la temporada anterior, el que suposa un augment del 21,31% (1,5 milions més), tancant així una temporada "excel·lent" i "històrica" amb rècord de visitants i superant els set milions, cosa que no es produïa des de la temporada 2005-2006.

Atudem està composta per 33 estacions d'esquí i genera al voltant de 7.000 llocs de treball directes i més de 50.000 llocs de treball indirectes amb bars, restaurants, botigues i altres negocis.

"Per sort, a Catalunya i arreu de l´Estat hi ha una important cultura de l'esquí gràcies a la inversió que s'ha fet durant aquests anys. No obstant això, cal seguir treballant per oferir una major qualitat i aconseguir mantenir la xifra d'esquiadors aconseguida", va afegir Bisbe.