Girona no acollirà el Mundial. El de futbol, aquell que Espanya anhela en una candidatura conjunta amb Portugal en un futur no gaire llunyà. El mateix que podria celebrar-se en ambdós països l'any 2018 o el 2022. Aquell pel qual el club de Montilivi, l'abril passat, també sospirava. En menor mesura, però alhora amb ambició. Això es desprenia del discurs de Josep Gusó en una roda de premsa que sorprenia a tothom. Sorpresa pel seu contingut, perquè el mandatari anunciava la intenció de convertir la ciutat en subseu del campionat de seleccions per excel·lència del planeta. Tanmateix, les bones intencions inicials s'han diluït com aigua de pluja fins a quedar en no res.

Sense anar més lluny, la Federació Catalana de Futbol (FCF) anunciava ahir que s'havia reunit amb la seva homòloga en l'àmbit espanyol (RFEF) per començar a elaborar la proposta de les subseus catalanes que configuraran la candidatura espanyola per al Mundial 2018 o 2022. En una nota de premsa, la institució explicava que, en la trobada, hi havien participat els propietaris dels tres estadis que opten a acollir partits del torneig si, finalment, l'anomenada "Candidatura Ibèrica" obté l'èxit esperat. Es tracta del Camp Nou (FC Barcelona), Cornellà-El Prat (RCD Espanyol) i l'Estadi Lluís Companys. Ni un més, ni un menys. Així doncs, cap notícia de Girona.

Un capritx de les federacions? Potser un error? O és que el club, malgrat esforçar-se, no havia passat el tall? Res d'això. Simplement no haver presentat la documenació requerida per la Federació ha estat l'única raó perquè Girona i el Mundial recorrin camins diferents. Deu mesos han passat des que Gusó explicava les intencions de l'entitat gironina; deu mesos en els quals la RFEF no ha rebut cap resposta, document o projecte. En el seu dia, la federació va enviar les directrius a seguir, alhora que demanava uns estudis que presentessin quina era la logística del projecte blanc-i-vermell per ser capaç d'acollir un esdeveniment de gran calibre com ho és una Copa del Món.

Així ho advertia ahir la FCF a Diari de Girona, la qual manté un contacte directe i constant amb la RFEF entorn aquesta temàtica, i que afirmava que el Girona ja "fa temps" que ha quedat exclòs de convertir-se en subseu en haver finalitzat el termini de les candidates per presentar el seu projecte.

S'esvaeix així el "gran repte" que presentava Josep Gusó un llunyà 24 d'abril del 2009 a la petita sala de premsa de Montilivi. El mandatari ho definia com una "cosa seriosa", quelcom "positiu per a les comarques de Girona" les gegantines dimensions de la qual no espantaven a la directiva. "Ens agrada el risc", afegia. Tota una declaració d'intencions que ha quedat enterrada després de mesos i mesos de silenci. Finalment doncs, queda clar que no hi haurà Mundial.