m

inut 66 de partit a l'Ullevi Stadium. El Barça perd 3-0 davant el Goteborg i a la banda escalfen Esteve Fradera i Àngel Pitxi Alonso. L'entrenador blaugrana, el britànic, Terry Venables crida el colomenc perquè entri al terreny de joc. "No m'ho creia. Parlàvem amb en Pitxi i tots dos teníem clar que entraria ell", recorda un Fradera que es va sorprendre amb la consigna de "col·locar-se de migcentre i mirar de no encaixar cap més gol". La història diu que Terry Venables la va encertar i, coses de la vida, Pitxi Alonso es va convertir en l'heroi del partit de tornada al Camp Nou, marcant els tres gols que igualaven l'eliminatòria. L'estadi vivia una de les primeres nits màgiques del Barça a Europa (85-86) i l'equip es classificava per a la final. Una ?contractura soferta durant els 24 minuts que va estar a la gespa de l'Ullevi va impedir a Fradera viure des del camp aquella nit "extraordinària". Hi va ser. A la llotja, això sí, i patint d'allò més veient com als suecs els anul·laven un gol només començar el partit. El premi final va merèixer el sofriment i el controvertit canvi a Goteborg es va quedar en una graciosa anècdota entre Fradera i Alonso. "Sempre que ens trobem amb en Pitxi li recordo aquells minuts a la banda".

La recompensa de demà és la mateixa: jugar una final de la Copa d'Europa i, segons Fradera, la missió és "més fàcil" que la de fa 24 anys contra el Goteborg. "Malgrat el 3-1, veig moltes possibilitats de passar. Crec que l'eliminatòria és al cinquanta per cent", diu el defensa colomenc que, fa un símil amb les semifinals de la temporada passada contra el Chelsea. "Després del 0-0 al Camp Nou, aquella eliminatòria, la veia tres vegades més difícil que aquesta contra l'Inter". Per a un home que n'ha vist de tots colors en el futbol i que ha compartit vestidor amb Schuster, Archibald o Quini, la clau del partit de demà contra l'Inter de Jose Mourinho no serà "ni marcar aviat, ni tenir paciència". Per a Fradera, el factor principal és "evitar que l'Inter tingui opcions de marcar". El gironí considera que, tant actualment com fa més de vint anys, a la seva època, el Barça "en comptades ocasions es queda sense marcar cap gol". "Marcarem segur i la clau serà aconseguir que no tinguin possibilitats de sortir al contracop", detalla Fradera, que recorda que aquell 16 d'abril de 1986 temia per "els contracops" del Goteborg. "Sabia que nosaltres marcaríem, però les seves contres em feien molta por", diu Fradera, que assenyala l'Inter també sortirà amb "un plantejament amb el qual es troba molt còmode, com és sortint ràpidament a la contra amb gent ràpida".

Aquella temporada 85-86, el Goteborg havia vençut els blaugrana 3-0 en l'anada i calia, més que una remuntada, un miracle perquè el Barça es classifiqués per a la final de la Copa d'Europa que es jugava a Sevilla. El Barça de Pep Guardiola va caure 3-1 al Guiseppe Meazza i "només necessita dos gols per capgirar l'eliminatòria. Són dos reptes semblants, de dificultat màxima i on el factor motivació i el factor Camp Nou hi tindran molt a dir. Per Fradera, la motivació dels jugadors ha de ser "extraordinària". "Nosaltres ho estàvem moltíssim perquè sabíem que el premi era grandiós i calia un gran esforç", revela. De ben segur que l'ambient d'unió i de confiança que s'està generant al voltant del partit de demà ajudarà i molt els jugadors blaugrana. Fa 24 anys, els mitjans no eren els mateixos d'ara i no es va crear un nivell d'exitació tan elevat com el d'ara. Fradera recorda que "quan l'afició està motivada i pressiona, el Camp Nou pesa. Contra el Goteborg ho vam notar i per demà el Barça també vol que els seguidors posin el seu punt de motivació".